Интервюто с Дибала: Аз не съм Меси, той е един!

Интервюто с Дибала: Аз не съм Меси, той е един!

Пауло Дибала е една от изгряващите суперзвезди на световния футбол. Нападателят на Ювентус – една от мишените на Барселона за в бъдеще, ще премери сили с „лос асулграна” и със своя идол Лионел Меси във вторник вечер в четвъртфиналите от Шампионската лига. Преди този първи огромен сблъсък в своята кариера 23-годишният аржентинец даде пространно интервю за „Мундо Депортиво”, „Марка”, „Тутоспорт” и „Ла Република”. В него открехва вратата за бъдещо преминаване в Барса и твърди, че настоящият му отбор влиза в супердвубоя в по-добра форма от съперника.


-         Имахте контузия. Как влизате в този мач?

-         Добре. Доволен съм, защото след контузията и пропуснатите мачове на националния тим усещам, че лека-полека се връщам във форма. Треньорът ми даде 90-те минути срещу Киево и натрупах самочувствие. Мисля, че влизаме в мача по най-добрия възможен начин.

 

-         За първи път ще имате Меси за съперник. Ще е особено ли чувството?

-         Да, защото му се възхищавам. Но аз играя за Ювентус, а той – за Барселона, та и двамата ще искаме да победим. Възхищавам му се като на съотборник, като на съперник, ала на терена ще сторя всичко, за да победя.

 

-         Говорихте ли си за този мач по време на лагера на националния тим?

-         Не. Измайтапих го, че щом няма да идвам, няма да може да ме бъзика (б.и. – смее се). Знаем, че за да бием, ще трябва да преодолеем не само него – Барса е огромен отбор, там е и Неймар, който е в най-добрия етап от кариерата си и няма да се повлияе от червения си картон срещу Малага.

 

-         В Лео ли се вглеждате за всичко?

-         Да, вече казах, че се възхищавам от него. Откакто изгря в Барса, винаги гледам мачовете му, защото харесвам играта и същността му. Но и аз искам да побеждавам – той вече има много трофеи в ШЛ, а аз нямам ни един и искам тази година да взема първия си. Според мен влизаме в сблъсъка в по-добра форма от тях, ала трябва да ги уважаваме заради всичко постигнато – и Лео, и останалите.

 

 

-         Плашите ли се, че Барса и Меси ще са разлютени от поражението в Малага и ще искат да се реваншират срещу вас?

-         Настройката се променя, когато играеш в ШЛ и в първенството. Ние сме силни домакини и ще дадем всичко, за да бием. Със сигурност загубата им в Малага не е нещо положително и ще искат да обърнат нещата срещу нас, ала и ние ще дадем най-доброто от себе си. Не гледах този мач, ще видим във вторник какво ще се получи.

 

-         А плашите ли се след шестте гола на Барса срещу ПСЖ?

-         Не, не е страх, а уважение. Защото влизаме в мача в най-добрия си момент. Те сториха изключително нещо срещу Пари Сен Жермен, но според мен парижани не влязоха с правилната настройка в реванша. На нас това може само да ни помогне като поука, макар че за начало имаме да изиграем първия мач.

 

-         Срещу Киево сменихте ролята си и изглеждаше, че се забавлявате повече…

-         Да, тренерът ми даде свобода да се движа навсякъде по терена, а в тази роля най-много обичам да играя още от дете. Най-трудното нещо е да си по-далеч от вратата, ала на мен ми се харесва.

 

-         Кои са силните и кои са слабите страни на Барса?

-         Най-доброто при тях е начинът им да атакуват, когато вземат топката – всички знаете кои са техните нападатели. А недостатъците са, че когато се защитават и нямат топката, оставят много свободни пространства. За нас ще е жизненоважно да им отнемаме топката в центъра и да контраатакуваме на скорост.

 

-         Това ли е най-доброто състояние на Юве?

-         Според мен можем да се подобрим още много. Прекарахме трудна седмица с два мача срещу Наполи, ала за Барса ще сме в оптимална кондиция.

 

 

-         За Вас миналия сезон донесе най-добрите Ви голови показатели до момента, а заедно с Гонсало Игуаин убивате мита, че в Италия е трудно да се вкарват голове…

-         Напротив, наистина не е лесно, защото тук отборите много се затварят и не излизат толкова в атаки, оставяйки празни пространства както в Испания или Англия. На нас с Гонсало ни харесва да вкарваме голове и постоянно си говорим как не бива да се задоволяваме само с един или два, а да търсим повече.

 

-         След гола срещу Киево се прегръщахте дълго с него. Изглеждаше по-особено празнуване в сравнение с други пъти…

-         Не, нищо по-особено. Видяното единствено остави впечатлението, че играем пет години заедно – все по-добре се разбираме. Освен това се виждаме извън футбола, идваме заедно на тренировки и тази близост се предава и на терена.

 

-         Преди три години играехте в Серия Б с Палермо, а утре излизате срещу Барса в четвъртфинал в ШЛ. Как се промени Дибала в тези три години като играч и като личност?

-         Във всичко, израснах ужасно много… И престоят в Серия Б ми помогна за това. Промених играта си, което е нормално при отиване в гранд като Юве. Трудно ми беше да си представя всичко това, а мачът утре ще е един от най-специалните в кариерата ми. Много съм щастлив от целия този развой.

 

-         Само подобрение на финансовите условия в договора Ви ли остава, за да се усетите окончателно като един от елитните играчи в света?

-         Много се изговори за моя договор. Аз не мисля за това, а за работата и всекидневното си израстване. Има доста играчи на моите години, които вече са спечелили куп трофеи, а моята цел е да ги настигна. Слушам своите съотборници, своя треньор и хората от клуба, трудя се, за да се подобрявам. Не парите ще ме изведат до върха, а трудът.

 

-         Вече казахте, че по време на престоя Ви в Серия Б не сте си представял, че ще играете в такъв мач като утрешния с Барса. А представяте ли си след време да направите още една крачка в развитието си, заигравайки на „Камп Ноу”?

-         (Б.и. – въздъхва дълбоко и се замисля.) Не зная. Както вече казах, в Палермо ми бе трудно да си мисля какво ще ми се случи след три години. Трудно е да знаеш какво ще ти донесе дори и утрешният ден. Затова се опитвам да се наслаждавам ден за ден на живота в Юве и не мисля толкова напред във времето. Всичко може да се случи, ала тук хората ме обичат, отнасят се добре с мен и искам да се насладя на това изживяване.

 

 

-         Заговори се за такъв вариант и защото преди години гледахте един Класико на „Камп Ноу” и може би Ви е минала през главата мисълта един ден да сте на терена на този стадион, а не на трибуните…

-         Да, наистина ми мина през главата и на 19 април ще се осъществи. За мен беше мечта да гледам този мач, защото винаги съм харесвал играта на Барса с великите нейни играчи. Ще е много хубаво да изиграя такъв мач и да измъкна добър резултат.

 

-         Лицето Ви светва, като заговорите за Барса…

-         Защото в Аржентина винаги се идентифицираме с Меси. Той винаги е бил моят кумир, а сега ще опитам да го надвия като съперник.

 

-         Невъзможно е да не виждаме паралелите между Вас и него: започнахте рано пътя си в Европа, левичари сте, играете в една роля… В Аржентина Ви виждат като наследник на Меси и чакат по време на отсъствието му поради наказание да станете спасител и да класирате тима на Мондиала в Русия…

-         Хората трябва да разберат, че аз не съм Меси. Аз съм Дибала! Разбирам нуждата от сравнения, ала нещата са различни. Има само един Меси, както имаше и само един Марадона. Със сигурност да се замени играч като него няма да е лесна задача. Хората ме натовариха с огромни очаквания и трябва да понеса този голям натиск.

 

-         Вкарването на един важен гол ще е достатъчно ли, за да се почувствате част от голямата сцена?

-         Да. Ако го вкарам на Барса, всички ще говорят за това и ще премина на друго ниво. Но и ако играя както срещу Киево и не вкарам гол, а асистирам, ще съм също толкова щастлив. Срещу Барса искам да играя обичайната си игра: да движа отбора, да асистирам на колегите си и да се радвам на изживяването на терена.

 

-         Ако все пак се разпишете утре, ще повторите ли маската?

-         Да. Донесе ми късмет решението да заложа на това празнуване след пропуснат гол срещу Милан за Суперкупата.

 

 

-         Дани Алвеш помага ли Ви с по-детайлна информация за Барса?

-         Говорим много с него, добри приятели сме. Питах го някои неща за дадени бивши негови съотборници, но главно за това как той играе, защото сме на един фланг. Дани е дал много асистенции на Лео (Меси) и опитвам да се възползвам максимално от него, защото е велик и в атакуващата, и в защитната фаза на играта.

 

-         Казахте, че влизате в мача в най-добрия си момент. Виждате ли се като победители в ШЛ при отстраняване на Барса?

-         Ако успеем да ги елиминираме, ще ни остане една крачка по-малко до трофея и ще ни се вдъхне силна доза самочувствие, но трябва да караме стъпка по стъпка, защото тепърва след утрешния мач има и реванш на „Камп Ноу”.

 

-         Забелязвате ли по-особена жажда в съблекалнята след загубения финал в Берлин преди две години?

-         Съблекалнята е надъхана. Бяхме готови да излезем да играем още в деня след мача с Киево. Всички се готвим максимално добре за този мач. Знаем, че напрежението не е върху нас, така че ще дадем най-доброто от себе си.

 

-         Масимилиано Алегри каза, че с нищо по-специално не сте се готвили за този мач…

-         Е, със сигурност няма да е лесно да гледаме на този мач като на всеки друг, защото е четвъртфинал в най-големия турнир, а насреща ни е Барса.

 

-         Липсата на Серхио Бускетс как може да се отрази на мача?

-         Той е важен играч за тях, но съставът им е широк и треньорът ще намери добра смяна. И вратарите в Барса могат да играят халфове.

 

-         Изненадва ли Ви показваното самочувствие от Марк-Андре тер Стеген?

-         Да, определено придава сигурност на отбора, но сто процента е въпрос и на това как го тренират. Аз обаче твърдя, че Джанлуиджи Буфон е най-големият вратар в историята, колкото и спокоен да е Тер Стеген в играта с крака.

 

-         Коя е тайната зад серията на Юве от 47 мача без загуба на „Ювентус Стейдиъм”?

-         Жалко, че след това трябва да играем на „Камп Ноу” (б.и. – смее се), ала постигнатото в тези 47 мача е много значимо и се дължи и на привържениците ни, които винаги бяха зад нас. Толкова са близо, че все едно са на терена до нас.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти