Божката Краев се нареди до Наско Сираков и Никола Котков

Божката Краев се нареди до Наско Сираков и Никола Котков

Младият футболист на Левски Божидар Краев стана първият играч на клуба от пет години насам, който вкара четири гола в един мач. 19-годишният талант на "сините" се разписа четири пъти във вратата на Локомотив (Пловдив) при разгрома с 5:0 на стадион "Георги Аспарухов". Голмайсторът Базил де Карвальо бе последният футболист на 26-кратните шампиони на България, който го бе правил.

Бившият национал на Гвинея-Бисау стори това срещу Етър на 28 ноември 2012 година на "Герена". Тогава "сините" победиха със 7:1, а нападателят вкара четири гола между 15-ата и 58-ата минути. Едното от попаденията му бе от дузпа. Тези попадения направиха в края на сезона Карвальо голмайстор на "А" група с общо 19 попадения, след като изпревари Иван Цветков от Ботев (Пловдив) - 17.

"Синята лавина" помете Етър със 7:1 През този век още двама футболисти на Левски са вкарвали по четири попадения в един мач - Георги Христов и Еньо Кръстовчев. Първият срещу Беласица (7:1) на 26 април 2009 година в Благоевград, а вторият за 4:0 срещу Марек в Дупница на 8 април 2008 година.

Преди това четири гола в един мач за Левски бе вкарал легендата Наско Сираков, който стори това при най-голямата победа в историята на вечното дерби с ЦСКА - 7:1 на 23 септември 1994 година.
Във въпросното дерби на стадион "Васил Левски" попадението за "армейците" е дело на Петър Михтарски. Именно той бе последният българин, вкарал четири гола за Левски на "Герена" в един мач, преди това да направи Краев. Големият голаджия от Благоевград, подобно на играчът с №12 на "сините", стори това срещу Локомотив (Пловдив) при победата със 7:2.
Левски - Локо Пд 5:0 
Интересното е, че този мач се играе точно пет години преди споменатото дерби - 23 септември 1989 година, а седмица по-късно е друг легендарен сблъсък между "сини" и "червени", когато Христо Стоичков вкарва четири гола във вратата на Здравко Здравков за най-голямата победа на "армейците" срещу вечния съперник - 5:0.

Левскарите могат да се похвалят с още двама свои футболисти, които са вкарвали по четири гола във вратата на ЦСКА със синята фланелка. Никола Котков-Котето през юли 1970 година за 5:2 и Димитър Йорданов-Кукуша за 6:3 през 1962 година.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти