Русенският университет обновява своя автомобил за Shell Eco-marathon 2017

Русенският университет обновява своя автомобил за Shell Eco-marathon 2017

Отбор "Автомобилист" от Русенския университет "Ангел Кънчев" ще представи за четвърта поредна година своята визия за интелигентен футуристичен транспорт в Shell Eco-marathon Европа 2017 с амбицията да попадне в топ 10 в категория "Прототипи". Студентите работят по електромобил с изцяло нови елементи. Купето ще бъде изработено от карбон, като са оптимизирани геометричните и масовите параметри. Това ще олекоти автомобила в сравнение с предходни години, а целта е да се достигне максимално тегло от 30 кг. Подобрена е и аеродинамиката с цел намаляване на въздушното съпротивление. Ще бъде проектирано и ново окачване с минимално тегло и подобрени характеристики.

Управлението на автомобила е поверено на опитния състезател Илияна Минковска и новоприсъединилата се Елица Накова. Салим Куйтов е капитан на отбора, в чийто състав има също специалисти по електроника, механичната част и безопасността. Екипът има и свой дизайнер, тъй като ще се опита да впечатли съдиите и да грабне награда не само на пистата, но и извън нея. За целта студентите ще се надпреварват в категорията "Дизайн на превозно средство", която определя най-оригиналното превозно средство на основа на критерии за ергономичност, естетика, техническо изпълнение и разход на енергия. Автомобилът отново носи името DTT – съкращение от името на катедрата на студентите "Двигатели и транспортна техника" в Русенския университет.

"Тази година ще внесем редица подобрения по автомобила. Отново се състезаваме в категория "Прототипи" с автомобил с електрическа батерия. Фокусираме се върху това да намалим неговото тегло и да постигнем минимален разход на енергия. За целта проектираме нов контролер и ново задвижване. Мотивирани сме да подобрим миналогодишното си представяне в Shell Eco-marathon и да постигнем още по-впечатляващи резултати. Радваме се и на нови попълнения в отбора", каза ръководителят на отбора доц. Симеон Илиев.

Русенският университет "Ангел Кънчев" стои твърдо зад своя представител в категория "Прототипи". Отборът среща подкрепа и от бизнеса. Боята на автомобила, заедно с облеклото на екипа, се предоставят от Хоби-Кар, оторизирания представител на Volkswagen за Русе и региона.

За повече информация за българските отбори в Shell Eco-marathon посетете
http://www.shell.bg/aboutshell/shell-ecomarathon.html
.
Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти