Уейд ван Нийкерк готов да наследи трона на Болт

Уейд ван Нийкерк готов да наследи трона на Болт

Южноафриканската сензация Уейд ван Нийкерк вече е хвърлил око на световните рекорди на Юсейн Болт на 100 и 200 метра, тъй като се подготвя да наследи ямаеца като водещ атлет на планетата. 24-годишният атлет от Кейптаун вече е най-бързият човек в историята на 400 м, след като на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през миналата година спечели титлата с умопомрачителните 43.03 сек и прати в историята световния рекорд на Майкъл Джонсън.

"Аз съм състезател на 100, 200 и 400 метра, така че мечтая за всеки рекорд там. Що за спортист ще съм, ако не е така? Практикувам лека атлетика заради скоростта. Обичам да се движа бързо. Тук надделява второто ми аз. Живея за скоростта", каза Ван Нийкерк пред "Таймс". 

Южноафриканецът е единственият мъж в историята с бягане под 10 сек на 100 м, под 20 сек на 200 м и под 44 сек на 400 м. Преди няколко месеца той обяви, че би искал да бяга две дисциплини на Световното първенство в Лондон през август. 

Световният рекордьор на 400 метра говори и за Юсейн Болт, който е бил неговото вдъхновение: "Дълго време можех само да се възхищавам на атлета и артиста Болт, но когато го опознаеш, осъзнаваш, че той е добър, истински човек. Аз се храня от начина, по който хората са около мен. Малките взаимодействия са по-важни от постиженията. Много хора казват: 'Уейд, трябва да бъдеш повече от артист'. Аз не съм такъв тип, но виждам качества, които деля с Юсейн Болт и носи форма на комфорт, дори и да не продава тениски."

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти