Тероризъм вече е основната версия за нападенията над автобуса на Борусия

Тероризъм вече е основната версия за нападенията над автобуса на Борусия

Разследващите органи в Германия работят по предположението, че експлозиите, засегнали вчера автобус на футболния отбор Борусия Дортмунд, представляват терористично нападение. Това заяви днес на пресконференция говорителка на федералната прокуратура, цитирана от Асошиейтед прес. По думите й двама ислямски екстремисти са в центъра на разследването, като единият вече е задържан, а в жилищата им са извършени обиски.

Според говорителката Фрауке Кьолер писмото, намерено в района на взривовете, сочи като възможен мотив ислямски екстремизъм. Същевременно тя отбеляза, че са налице "значителни съмнения" относно предполагаемото твърдение на крайнолява групировка, че тя носи отговорност за експлозиите.

В намереното писмо се настоява Германия да изтегли разузнавателните си самолети "Торнадо" от Турция, а базата на САЩ в германския град Рамщайн да бъде закрита. Достоверността на писмото се проверява, допълни Кьолер. "Може да допуснем, че имаме работа с терористичен фронд", каза тя, но въпреки всичко "точните мотиви зад това остават неясни". Взривните устройства са съдържали метални парчета. Един шрапнел се е забил в една от седалките на автобуса и това би било фатално, ако там бе седял човек, каза Кьолер. "Можем да смятаме за щастливи, че не се е случило нещо по-лошо", заключи тя.

Криминалистите намериха на местопроизшествието три идентични писма, писани на компютър. В текста се твърди, че атаката се извършва от ислямистка група, разгневена от участието на Берлин в операциите срещу силите на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, предаде ДПА. По-рано днес вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер, цитиран от АП, окачестви като "необичайно" обстоятелството, че в писмото не се дава ясен мотив. По думите му писмото може да е автентично или да е "опит за оставяне на лъжлива следа".

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти