Сашо Чакмаков: Мястото на ЦСКА е на върха, работим точно за това (видео)

Сашо Чакмаков: Мястото на ЦСКА е на върха, работим точно за това (видео)

Стъпка по стъпка, без излишен шум и страни от светлините на прожекторите Александър Чакмаков възражда уверено баскетболния ЦСКА. Синът на първия капитан в историята на армейския клуб Нако Чакмаков постепенно създава основа, върху която да се надгражда и се грижи зa това юношите на любимия му клуб да имат всичко необходимо и да мислят само за развитието си. В организационен план той получава сериозна помощ от бившия национал и играч на “червените” Роберт Гергов, а треньорската работа преминава под зоркия поглед на Йордан Колев. Ето какво каза Чакмаков пред камерата на Sportal.bg.

"Тази година играхме в “А” група, което е второто ниво. Догодина ще го повторим, но с подсилен отбор, пак изграден от състава на този отбор, от който съм много доволен. При 19-годишните сме лидер, един от първите 3-4 в България, не обичам да казвам най-добър. Със сериозни национали, много талантливи момчета, прекрасен треньор като Данчо Колев. Въпросът е да направим много правилна стратегия", каза бизнесменът по адрес на настоящия сезсон 2016/2017, в който ЦСКА се завърна в мъжкия баскетбол, макар и във втора дивизия.

"Новата зала ще ни даде възможност да работим с 22-23 училища и с 500 деца. Жертваме още една година за мъже, но следващия сезон ще работим за спонсори. Вече имаме предварителни разговори, за да може ЦСКА да има отбор, който не просто да играе в професионалната лига, а да има финанси за няколко години напред. Да не е фойерверк, а да е на мястото, което заслужава. ЦСКА трябва да има равни пари на Левски, на Балкан, на Рилски спортист… Да оставим Лукойл, които са нещо съвсем друго. ЦСКА трябва да играе финал за Купата на България или полуфинал, да се бори за финална четворка. Няма никакъв смисъл да сме спаринг. Да сме осми от осем отбора. Трябва да направим правилната стратегия", продължи разсъжденията си относно възраждането той.

"Клуб от ранга на ЦСКА трябва да има голяма и сериозна тренировъчна база. Това е основата, върху която можеш да стъпиш за голям отбор. А когато си голям отбор, можеш да играеш в големи зали, без да си инвестираш в тях. ЦСКА има публиката да ги напълни. Ако имахме финансите на Лукойл, щяхме да имаме минимум по 5000 души на мач. И всички го знаят. Не е нещо нереално, че ЦСКА със силен отбор може да пълни голяма зала. Ако не е “Арена Армеец”, то зала “Фестивална” или “Христо Ботев” ще са винаги пълни. Проблемът е дългосрочен спонсор, инвеститор, рекламодател… Който да се ангажира с дълъг период от време. С това, което правим в момента разполагаме с достатъчно финанси, за да функционираме", каза Чакмаков.

"Аз мисля, че много неща трябва да се направят вътре в самия баскетбол. Да се тръгне от ниво федерация, където има лека промяна в положителна посока, но не достатъчна. Трябва да има методика на работа единна. Да има централизирана подготовка с подрастващите. Много неща трябва да се направят. Но Алекс Везенков не е продукт на българския баскетбол. Той е продукт на Арис (Солун). Не виждам български играчи, които могат да отидат на ниво Барселона. Отдолу има проблясъци, но няма постоянство", добави още той.

"Концентриран съм изцяло върху това ЦСКА да се върне където му е мястото. Не искам да изброявам всички големи имена, за да не пропусна някой. В София няма баскетбол и заради това се концентрирам върху ЦСКА. Левски мъждука между има и няма, но ги няма за големия баскетбол", завърши изповедта си Чакмаков.

Последвайте каналите ни в:

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти