Бургас без зала за Шампионската лига

Бургас без зала за Шампионската лига

Нефтохимик няма да може да играе мачовете си от Шам­пионската лига в зала „Мла­дост“ в Бургас. Проверка на „Те­ма Спорт“ показва, че съоръже­нието, което към момента е най-голямото за волейбол в гра­да, не отговаря на изисквания­та за участие в най-силния клу­бен волейболен турнир в Евро­па.

Според документацията на CEV минималният капацитет за срещите от първи, втори и трети кръг на квалификациите е 2000 или повече седящи ме­ста. За двубоите от групова­та фаза и елиминациите той нараства на 3 хиляди или пове­че, а този за финалната че­творка, която този сезон ще се проведе в Рим, е за 5000 или над тази бройка.

В случая със зала „Младост“ седящите места са точно 1000. Дори да се добави малка трибуна от страната на съо­ръжението, в която е позицио­нирана сцената, тя няма как да бъде за повече от 200 души. Или общо максимумът на зала­та ще стане около 1200 седал­ки.

Това означава, че Нефтохи­мик ще трябва да играе в Шам­пионската лига по модела на Добруджа през този сезон. Ти­мът на Мирослав Живков дома­кинства на Грьонинген във Вар­на, където „Конгресна“ бе модифицирана и след направения ре­монт вече е с капацитет от 5100 места.

Именно морската столица е и най-близкият вариант за Наф­тата, като разстоянието между двата града е 120 кило­метра. „Арена Бургас“ в момен­та е още в ранен етап на стро­еж, като няма да бъде готова преди есента на 2018 година. Когато бъде завършена, тя ще е за около 6 хиляди зрители, ко­ето означава, че би била опция за европейски мачове за Неф­тохимик, но за след два сезона.

В наредбата на CEV има точ­ка, която позволява да се раз­глеждат единични случаи, при които съоръженията не отго­варят изцяло на изискванията. Именно такъв би могъл да бъде и този с бургазлии, но предвид голямата разлика в минималния капацитет и реалния такъв, шансът да се направи компро­мис не е особено голям.

Хари Латифян, "Тема Спорт"

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти