Четвърта поредна загуба и Григор отпадна на старта в Монте Карло

Четвърта поредна загуба и Григор отпадна на старта в Монте Карло

Григор Димитров не зарадва феновете си със силно представяне на
тенис
турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло и отпадна още във втория кръг след 6:4, 3:6, 2:6 от 58-ия в световната ранглиста Ян-Ленард Щруф.
Германският квалификант успя да пробие успешно бекхенда на хасковлията, който пласира само два добри такива удара, а иначе бе безкрайно неубедителен и неефективен с него.
Сервисът също не бе познатото силно оръжие на Димитров, който не направи впечатление с нито едно от обичайните си компоненти в арсенала.
Така Григор продължи спада в резултатите си след началото на годината и двете титли в Бризбън и София, както и полуфинала на Australian Open. На последвалите "Мастърс"-и в Индиън Уелс, Маями и сега в Монте Карло хасковлията запиша общо една победа, а в Ротердам отпадна на четвъртфинал, докато при дебюта си в Маракеш също бе сразен в самото начало.
Четвъртата му поредна загуба го лиши от възможността да пробие в топ 10, след като по-рано и Жо-Вилфред Цонга бе елиминиран. Григор не можа да заличи 25-те точки пасив спрямо французина и ще почака за наместване сред елита на мъжкия тенис.
Щруф пък ще се изправи срещу Диего Шварцман, който по-рано през деня срази 12-ия поставен Алберто Баутиста-Агут.
Григор започна срещата по най-добрия начин - с пробив, след като Щруф не можеше да разчита на първия си сервис и въпреки че спаси първия брейк-бол, впоследствие отстъпи още първото си подаване. Българинът имаше проблеми обаче от своя начален удар и подари точка за рибрейк на Щруф с двойна грешка, след като преди това с бекхенд в мрежата бе предизвикал дюс. Сервисът на Григор обаче заработи във важните моменти и с негова помощ пробивът бе затвърден - 2:0. Германецът обаче бе безпощаден при подаването си в следващия гейм и откри сметката си в мача - 2:1.
Димитров не пусна контрола върху разиграванията от основната линия, а и вкара късите топки в арсенала си в мача, поради което не бе трудно да поведе отново по-убедително с 3:1. Щруф продължи да сервира в тялото на Григор и по този начин затрудняваше ретурите му, а с първия си ас в мача отново се доближи на само един гейм в резултата - 3:2. Хасковлията изпадна в малка беда при 15-30, но с много мощни и отлично пласирани сервиси съумя да си върне ключовото предимство в сета - 4:2. Щруф отговори подобаващо, като съсредоточаваше ударите си върху бекхенда на Григор и отново този метод му донесе успех - 4:3.
Българинът за първи път в мача демонстрира по-сериозни колебания от начален удар и дори подари две точки за пробив на съперника си. Все пак, както често правеше в сезона на закрити кортове, Григор предостави най-добрия си сервис именно в напрегнатите моменти и успя да обърне, за да поведе с 5:3. В крайна сметка след 40 минути на корта Димитров по-скоро с класа, отколкото с нещо по-специално в играта си, поведе след 6:4.
Григор продължаваше да не бъде особено агресивен при посрещане и отново дори не се доближи до точка за пробив, докато Щруф поддържаше добро ниво на сигурност при своя сервис - 0:1. Хасковлията за първи път изгради разиграване с апроуч и бе повече от убедителен, като за пореден път повиши трудността на подаването си в момент, когато изоставаше с 15-30 и впоследствие изравни - 1:1.
Щруф си взе сервис-гейма без много пот, а след това след три поредни грешки на Григор стигна и до последователни точки за пробив. Поредният форхенд в аут на българина доведе до най-лошия възможен сценарий - 1:3. Григор поведе с 30-0 в последвалия гейм, но Щруф удържа подаването си, за да дръпне още по-значително в резултата с 1:4. Добрата поредица на германеца от негов начален удар продължи и хасковлията нямаше възможност дори да си помисли за пробив - 2:5. Въпреки че се постара в деветия гейм, Григор трябваше да преклони глава пред германския квалификант - 3:6.
Димитров започна уверено и не даде точка на съперника си при началното си подаване в третия сет - 1:0. Българинът доведе гейм при посрещане до дюс (дори до три) за първи път откакто проби още в самия старт на мача, но дори това не му позволи да стигне до пробив, защото Щруф се спаси с мощни сервиси и високо отскачащи форхенди - 1:1.
И при подаването на Григор впоследствие се стигна до дюс, но той повиши класата на сервиса си и си върна минималния аванс в резултата за 2:1. Тенденцията сервиращият да има проблеми при подаванията си продължи, но остър слайс по диагонала на Димитров спря в мрежата и доведе до ново изравняване.
"Хотдог" на Григор в неподходящия момент доведе до шанс за пробив на Щруф, след като хасковлията не бе предложил достатъчно добър сервис. Поредните грешки от бекхенд също не помагаха на световния номер 11, като той се избави от брейк с ас, а малко по-късно направи двойна грешка, за да затвърди впечатлението, че не изживява особено успешен ден на корта. Петият му двоен фаул доведе до трети шанс за пробив на Щруф и той вече се възползва от него - 2:3. Германецът не трепна в следващия гейм, дори при 30-30, с което се доближи още по-сериозно до победата при 2:4.
Димитров се срина съвсем и почти без съпротива даде следващия си сервис-гейм, като в крайна сметка отстъпи с 2:6 и отпадна в самото начало в Монте Карло.

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички