Елфин Еванс шокиращо пое лидерството в рали Аржентина

Елфин Еванс шокиращо пое лидерството в рали Аржентина

Елфин Еванс и неговият частен Ford шокиращо станаха лидери след първите три състезателни етапа от рали Аржентина. Денят започна хаотично, а едва четирима пилоти със заводски автомобили осъществиха отчасти безпроблемен старт.

С нови DMACK гуми за състезанието – по-твърда версия на софт смесите, Еванс успя да запише най-бързо време в сутрешните фази в Аржентина. Крис Мийк със Citroen и Дани Сордо с Hyundai бяха най-голямата опасност за Еванс преди да се появят проблемите им.

Сордо загуби 11 минути след удар в скала, заради който трябваше да смени счупеното кормилно рамо. Мийк претърпя катастрофа, излизайки от трасето, и повреди съществено своя автомобил. С много усилия той все пак успя да завърши първите етапи и да стигне до механиците си на почивката днес. След щателен преглед от тяхна страна стана ясно, че британецът трябва да приключи с първия си ден от рали Аржентина преждевременно.

Надморската височина пък бе проблем за Латвала, който оглави шейкдауна с Toyota, но благодарение на проблемите на останалите зае втората позиция.

Лидерът в класирането на Световния рали шампионат Себастиен Ожие се озова в канавка заради неправилни записки и получи повреда в аеродинамиката на автомобила, което го остави на пета позиция. За третото място битката е само от състезатели с Ford Fiesta като за момента Мадс Остберг с частния автомобил показа по-добра скорост от Ожие и От Танак.

Пилотът на Hyundai Тиери Нювил е зад Ожие. Той също имаше главоболия след счупен амортисьор. Миналогодишният победител с Hyundai Хейдън Падън претърпя катастрофа и се преобърна с автомобила си, но нито екипът, нито автомобилът постарадаха съществено и Падън изгуби само около две минути и задържа деветата позиция зад Лоренцо Бертели и Понтус Тидеман.

1. Елфин Еванс (Ford Fiesta) - 38:40.6 мин.
2. Яри-Мати Латвала (Toyota Yaris) - -23.6 сек.
3. Мадс Остберг (Ford Fiesta) - -32.2 сек.
4. От Танак (Ford Fiesta) - -33.4 сек.
5. Себастиен Ожие (Ford Fiesta) - -35.7 сек.
6. Тиери Нювил (Hyundai i20) - -48.0 сек.
7. Лоренцо Бертели (Ford Fiesta) - -2:04.4 мин.
8. Понтус Тидеман (Skoda Fabia) - -3:03.1 мин.
9. Хейдън Падън (Hyundai i20) - -3:03.8 мин.
10. Юхо Ханинен (Toyota Yaris) - -3:10.3 мин.

Снимки: WRC

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти