Еванс не се поддава на напрежението и продължава да води в рали Аржентина

Еванс не се поддава на напрежението и продължава да води в рали Аржентина

Елфин Еванс доминира в петъчните етапи от рали Аржентина след брутални обстоятелства за неговите противници и изгради изненадваща, но достатъчна преднина от почти минута спрямо втория, отново частен пилот и отново с Ford Fiesta, Мадс Остберг. Еванс спечели първите сутрешни етапи, за да създаде аванс от повече от 30 секунди спрямо Латвала, а в следобедните фази в Аржентина продължи устрема си.

Остберг пропусна предните два кръга от Световния рали шампионат заради раждането на първото му дете, но се върна напълно подготвен за макадамовите настилки на страната на тангото.

"На моменти беше адски трудно, но можем да бъдем щастливи. Трябва да помним, че в събота имаме доста дълъг път. Трябва да продължим по същия начин още от сутринта в събота", коментира Еванс.

Търпението и на двамата им се отплати. Заради по-задна стартова позиция те стартираха на изчистени и по-бързи трасета и избегнаха удар в скалите. Единственият проблем бе със спирачките им, който причини и малки грешки.

Дуелът за третото място бе доста оспорван и в крайна сметка позицията временно е в ръцете на пилота на Hyundai Тиери Нювил. Белгиецът трябваше да се справи със счупен преден амортисьор и спукана гума, а по-късно голямо количество прах влезе в автомобила му и затрудни него и навигатора му. Той обаче се намира на само 5 секунди зад Остберг.

Световният шампион Себастиен Ожие, който все още няма победа в Аржентина, е четвърти, след като влезе в канавка и удари скала. Той е на 6 секунди зад Нювил и с преднина от 4.6 секунди спрямо съотборника си От Танак, който се забави заради спукана гума в предпоследния етап.

Победителят от Швеция с Toyota Латвала държеше втората позиция, докато двигателят му не издържа на високите температури, което го смъкна с една позиция, а отново спукана гума в предпоследния етап му коства още 30 секунди и смъкване до шестата позиция.

Миналогодишният победител на рали Аржентина Хейдън Падън с Hyundai претърпя катастрофа сутринта, но остана невредим, а автомобила – без сериозни щети и продължи участието си. При инцидента той загуби малко повече от 2 минути, но вече ги топи и раздели една от етапните победи с Еванс. Падън вече се намира на седмо място, следван от Лоренцо Бертели и Юхо Ханинен.

Ужасен бе денят за пилотите на Citroen Крис Мийк и Крейг Брийн, които след инциденти трябваше да приключат с участието си за деня по-рано от предвиденото. Третият състезател на Hyundai Дани Сордо изостана с доста места след като повреди кормилното рамо на автомобила си.

Снимки: WRC

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти