Нювил спечели рали Аржентина с минимална разлика след оспорван двубой

Нювил спечели рали Аржентина с минимална разлика след оспорван двубой

Пилотът на Hyundai Тиери Нювил успя да стопи напълно преднината на Елфин Еванс на рали Аржентина като натисна докрай газта в последния състезателен етап от петия кръг на Световния рали шампионат и стана първият пилот от сезона с втора победа.

Еванс пое шокиращо лидерството още в петък, а до събота вече имаше преднина от почти една минута. След съботните етапи обаче тя започна съществено да се топи заради двете му спукани гуми и проблеми с автомобила. Нювил от своя страна бе почти безгрешен и стартира в неделната сутрин само на 11 секунди зад лидера. Неприятности със спирачките на Еванс направиха разликата между първите двама пилоти преди последния етап в Аржентина днес само 0.6 секунди в полза на Еванс.

Крайният победител бе определен в последните километри отново с минимална преднина – 0.7 секунди, като този път обаче местата на двамата пилоти бяха разменени.

Третата позиция бе извоювана от От Танак с Ford Fiesta, който остана на около 30 секунди зад Нювил и Еванс, но пред фаворизирания си съотборник Себастиен Ожие, за когото рали Аржентина продължава да бъде едно от малкото състезания и единствено в тазгодишния календар без победа.

Топ 5 допълва пилотът на Toyota Яри-Мати Латвала. Миналогодишният победител в Аржентина Хейдън Падън финишира шести с по-сериозно изоставане от над 7 минути след катастрофата си в петък, която го отдалечи от лидерите, следван от Юхо Ханинен и съотборника си Дани Сордо.

Победителят Нювил спечели и суперспециалния етап в Аржентина, което му донесе пет бонус точки, и така той се реваншира за неуспешния старт на сезона в Монте Карло и Швеция. Еванс взе четири точки от последния етап, а Танак, Себастиен Ожие и Латвала си разпределиха останалите точки.

В генералното класиране Ожие остава лидер с 16 точки пред бившия си съотборник Латвала, но с втория си успех Нювил се изкачи до третото място и е на 18 точки зад французина.

Снимки: WRC

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти