Статистиката преди ГП на Испания - петима различни победители за последните пет години

Статистиката преди ГП на Испания - петима различни победители за последните пет години

На 38 години Валентино Роси зае лидерската позиция в MotoGP след катастрофа на съотборника си Маверик Винялес, който остана втори след всичките три изминати кръга. Марк Маркес също претърпя инцидент, но само с една традиционна победа в Тексас миналия месец излезе на трета позиция, но на 18 точки зад Доктора.

Състезанието на "Херес" тази година е четвърти кръг в календара, а Роси отива уверен в себе си след миналогодишната победа пред феновете на испанските си конкуренти.

Тази година ще бъде отбелязан 30-годишният юбилей на пистата в света на мотоциклетизма, като единствено холандската "Асен" е била използвана от по-дълго време в най-високия ешелон на мотоциклетизма.

Двата преки конкуренти при конструкторите – Honda и Yamaha, имат по седем победи на "Херес", докато Ducati – само една, датирана отдавна от Лорис Капироси (2006 година). Последният път, когато пилот на Ducati намери място на подиума, бе през 2011 година благодарение на Ники Хейдън.

Пистата "Херес" е най-успешната за испанските пилоти като след 2004 година има поне по един испанец на подиума. Друг обаче е най-успешният пилот там, а именно ветеранът Валентино Роси, който има девет победи, седем от които - в кралския клас.

Доктора очаквано е най-възрастният пилот в кралския клас, който оглавява класирането, от 1977 година, когато Джак Финдли разделя първото място с Бари Шийн.

Миналата година бе първата от 2009-а насам, през която нямаше нито един победител испанец и в трите класа на шампионата на "Херес". Кръгът пък се оказва още по-непредсказуем, имайки предвид, че в последните пет години има петима различни победители, трима от които са стартирали от полпозишън.

Само на 24 години Марк Маркес вече има толкова подиуми в кариерата си, колкото шампионът Уейн Гарднър – 52, и само още 10 пилоти в историята са с повече класирания в топ 3. Един от тях е съотборникът му Дани Педроса, който след САЩ се изравни по този показател с Хорхе Лоренсо. На върха по подиуми са Валентино Роси – 224, и Джакомо Агостини – 159.

Педроса остава трети, точно зад Роси и Агостини по още един признак – той финишира на подиума поне веднъж през всичките 12 сезона в кралския клас. Ако догодина той отново финишира в топ 3 ще се изравни с Джакомо Агостини.

Новият пилот на Aprilia Алейш Еспергаро ще стане 32-ият пилот и деветият испанец в 69-годишната история на световния шампионат по мотоциклетизъм с 200 или повече старта в неделя.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти