Петкратен шампион от "Льо Ман" пристига в България за представяне на ексклузивни спортни модели

Петкратен шампион от "Льо Ман" пристига в България за представяне на ексклузивни спортни модели

Италианският пилот Емануеле Пиро идва в България за представянето на ексклузивни спортни модели на Audi. Петкратният шампион от "Льо Ман" ще сподели какво е да печелиш митичните "24 часа на Льо Ман" и как запазва своя спортен дух години след като е прекратил спортната си кариера.

Успехът на Емануеле Пиро е неповторим и до този момент с всичките 9 поредни подиума и 5 исторически победи.

Роден през 1962 година в Рим, той от малък открива страстта си към автомобилите. Както казва за самия себе си "Аз съм роден с любовта си към автомобилния спорт". На 9-годишна възраст намира един изоставен Fiat, който боядисва и прави годен за употреба, и така започва всичко.

На 19-годишна възраст, спортният директор на Lancia Чезаре Фиорио го кани в тима си за "24-те часа на Дайтона" и Емануеле Пиро завършва с екипа си пети. Тази победа е последвана веднага от ангажимент за "Льо Ман".

Кариерата му преминава през много състезания, включително и Формула 1, където е трети пилот в тима Макларлън през 1988 г. като се състезава редом до Ален Прост и Аертон Сена. Малко след това кара за Бенетон и Скудерия Италия. Големият успех обаче идва в състезанията с туристически автомобили, където го ангажира BMW.

В края на 1993 г. Пиро се разделя с BMW, но отношенията с тима са така добри, че Чарли Лам от Шницер му казва, че голям производител се завръща в автомобилния спорт. Дава му телефонен номер и както разказва Пиро, за пръв път чува името един човек, на който се обажда – Доктор Улрих!

Така започва кариерата на Емануеле Пиро в Audi, която продължава повече от 15 години. В началото италианецът кара туристически автомобили и печели титли в шампионатите на Италия и Германия. В края на 1997 г. е извикан в Инголщадт, където го посвещават в тайната: марката с четирите кръга се подготвя за "24-те часа на Льо Ман". Пиро участва в подготовката от самото начало. Третото и четвърто място в надпреварата през 1999 г. при първото участие на Audi надминават и най-смелите очаквания на екипа.

Следва уникалната серия от победи, включително и първата на автомобил с дизелов двигател. През по-голямата част от кариерата си с Audi Емануеле Пиро участва и в американските серии Льо Ман (American Le Mans Series – ALMS). Печели шампионата два пъти – през 2001 и 2005 г. Последното му състезание с екипа е на "Лагуна Сека" през 2008 г. В самия край на състезанието е изпреварен от Марко Вернер, който печели.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти