Toyota загряха за "24-те часа на Льо Ман" с голяма победа (видео)

Toyota загряха за "24-те часа на Льо Ман" с голяма победа (видео)

Toyota труимфира на "6-те часа на Спа" с втора последователна победа от началото на сезона в световните серии по издръжливост, като този път и първото, и второто място бе заето от екипи на японците. За първи път от началото на сезона и като загрявка за предстоящите "24 часа на Льо Ман" Toyota участваха и с трети автомобил, който обаче финишира на пета позиция.

Стартиралият от полпозишън Андре Лотерер с Porsche остана лидер в първите 20 минути преди атаката на Майк Конуей с Toyota с номер 7, който го изпревари и създаде приятна за състезанието битка около първото място още в началото, а преди да изтече първият от шестте часа на "Спа" Себастиен Буеми също изпревари Porsche с втората Toyota и започна да гони съотборника си.

Toyota доминираха за по-голямата част от състезанието с изключение на автомобила с номер 9. Стратегията на Porsche относно спиранията в бокса пък им изигра лоша шега, като на автомобила с номер 1 му се наложи да направи най-много – 8 пита, като един от тях бе извънреден.Трафикът в последните минути на пистата също беше от значение за крайните времена.

По време на третия час Камуй Кобаяши, сменил Конуей, в Toyota с номер 7 удържа лидерската позиция пред Антъни Дейвидсън, но минути по-късно първите два екипа започнаха да разменят първото място, като час преди финала на състезанието разликата помежду им се бе увеличила на 24 секунди в полза на Toyota с номер 8. Себастиен Буеми, както и в миналия кръг, изведе отбора си до победата. 

Разликата между двата автомобила на Porsche бе в рамките на 40 секунди, като този, който завърши на трето място, управляван от Брендън Хартли, Тимо Бернхард и Ърл Бамбер, 20 минути преди финала излезе и на първата позиция, но наложилия се питстоп не позволи на пилотите да стигнат до първа победа за сезона. Майк Конуей и Камуй Кобаяши пък изведоха екипа си до второто място като дуо, тъй като третият им пилот Хосе Мария Лопес получи контузия след катастрофата на "Силвърстоун" и не взе участие.

Тазгодишното издание на "6-те часа на Спа" завърши с 13 обиколки в повече в сравнение с миналогодишното. Следващият кръг е във Франция с легендарните "24 часа на Льо Ман", които поднесоха шокираща развръзка миналата година.

Снимка: FIA WEC

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти