Педроса си заслужи победата в MotoGP, а Лоренсо поднесе огромна изненада

Педроса си заслужи победата в MotoGP, а Лоренсо поднесе огромна изненада

Стартиралият от полпозишън пилот на Honda Дани Педроса заслужено спечели Гран При на Испания - четвърти кръг от сезона в MotoGP, след като не отстъпи първата си позиция нито за момент. Съотборникът му Марк Маркес отново намери място на подиума, както го е правил всеки път на "Херес" в кралския клас, финиширайки втори, а за третото място се пребори Хорхе Лоренсо, който бе изненадата на състезателния уикенд в Испания и който записа едни от най-бързите обиколки в цялото състезание.

Това бе първият полпозишън за Педроса от Малайзия, 2015 година, и той се възползва перфектно от него, достигайки до първата си победа на испанска почва от 2013 година. По време на награждаването той не скри емоциите си и се разплака. Феновете на "Херес" пък бяха зарадвани от изцяло испански подиум този уикенд.

Най-успешният пилот на "Херес" Валентино Роси обаче не успя да покаже на пистата неделната си магия и остана едва десети, но продължава да заема лидерската позиция с две точки преднина спрямо Винялес и четири спрямо Маркес в класирането на кралския клас до момента, като с днешното си представяне Маркес съществено стопи изоставането си там.

Педроса направи добър старт и не позволи да бъде изпреварен при първите обиколки, а впоследствие си създаде и достатъчна преднина спрямо Маркес, който нито веднъж не притесни съществено съотборника си. Андреа Яноне със Suzuki също направи чудесен старт, изпревари Винялес и Кръчлоу и стана трети, но не за дълго.

Сателитният пилот на Yamaha Йоан Зарко също стартира отлично и изпревари Валентино Роси, Кръчлоу и Винялес още в първата обиколка, докато малко по-назад Андреа Довициозо с Ducati напредна с пет позиции само в рамките на първата обиколка. Хорхе Лоренсо атакува мястото на Роси и го спечели след една от многото грешки, които Доктора позволи в 27-те обиколки.

Единствените пилоти с две твърди гуми бяха Кръчлоу и Маркес, като първият не успя да докаже правилната си стратегия заради катастрофата си още в началото на състезанието.

Четири обиколки след старта Лоренсо бе вече пред Андреа Яноне и Винялес, а пред него бяха единствено Педроса, Маркес и Зарко, който за кратко бе заел втората позиция. По това време Алваро Баутиста и Джак Милър претърпяха инцидент на завой номер 1, след който прехвърчаха искри между двамата, а състезателната комисия обяви, че ще разследва виновника за инцидента.

Успешно започналият уикенд за КТМ, които стартираха с нов двигател, приключи, когато Пол Еспергаро също катастрофира. Впоследствие вторият им пилот Брадли Смит взе само две точки, финиширайки 14-и.  

Седем обиколки след старта Яноне удари леко Винялес, но до инцидент не се стигна. Секунди по-късно обаче Яноне не успя да удържи мотоциклета си и катастрофира на един от завоите.

Довициозо също изпревари Роси и италианецът зае шестата позиция по средата на състезанието, но оттогава до края той само губеше. Петручи, Фолгер и Алейш Еспергаро също изпревариха миналогодишния победител на "Херес" и Доктора финишира на незадоволителната десета позиция.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти