Латвия с невиждан досега резултат на Световното по хокей (видео)

Латвия с невиждан досега резултат на Световното по хокей (видео)

Латвия вкара три гола при числен превес и се наложи над Словакия с 3:1, за да оглави временното класиране след втория кръг в група "А" с пълен актив от 6 точки на Световното първенство по хокей на лед в Германия и Франция.

Балтийците записаха исторически резултат, след като за първи път успяха да спечелят първите си две срещи, откакто са в елита на световния хокей от 1997 година. Зегмунс Гиргерсонс, който играе за Бъфало в НХЛ, се отличи с гол и асистенция, Андрис Джерниш и Янис Спруктс също се разписаха, а вратарят Елвис Мерзлинкинс отрази 25 шайби.

Мишел Миклик реализира за словаците при числен превес за 1:2 в 49:09 минута на двубоя, но 87 секунди по-късно Джерниш вкара за 3:1 и това реши всичко.

Русия е втори в групата с 5 точки, след като разгроми Италия с 10:1. Артьоми Панарин и Владислав Наместников се отличиха с по два гола и по две асистенции. САЩ пък постигна първи успех в групата след 7:2 над аутсайдера Дания. С хеттрик за американците се отличи 18-годишното ляво крило Клейтън Келър от тима на Аризона в НХЛ.

В група "Б" Канада остана на върха с пълен актив от 6 точки след убедително 7:2 над Словения с хеттрик и асистенция на Нейт МакКинън. Швейцария се изкачи на второ място с 5 точки след успех с 3:0 над Норвегия.

Роденият в Калгари нападател Коди Алмънд се отличи с гол и две асистенции, а вратарят Леонардо Дженони спаси всичките 35 изстрела и записа втори "шътаут" в кариерата си на Световно първенство.
Домакинът Франция поднесе изненадата на деня, след като разгроми Финландия с 5:1. Това беше първа победа за "петлите" срещу съперника на Световно първенство.

Вратарят Флориан Арди направи изключителен мач с 42 спасявания, а Антоан Русел от Далас Старс се разписа два пъти. Скандинавците допуснаха първо поражение в турнира.

Последвайте каналите ни в:

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти