България отбелязва 10 години участие в Shell Eco-marathon Европа

България отбелязва 10 години участие в Shell Eco-marathon Европа

През 2017 г. България отбелязва 10 години участие в Shell Eco-marathon Европа - единственото по рода си състезание, което има за цел да вдъхнови младите хора - бъдещи учени и инженери, за разработване на енергийно ефективни решения в транспорта. От включването си в състезанието българският екип наброява 400 студенти от четири учебни заведения - Техническите университети в София и Варна, Русенския университет „Ангел Кънчев" и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров" - гр. Чепеларе.

Ретроспекцията на българското участие включва разработването и представянето на над 10 напълно конструирани и движещи се автомобили, захранвани през годините с над 6 вида енергия. Отборът на Техническия университет - София 3 пъти е заемал престижното второ място в Европа в своята категория „Градски тип" автомобили, в която рекордът им е 229,2 км/м3. При „Прототипи", другата категория на състезанието, най-голямо разстояние от българските отбори е изминавал отборът на Русенския университет - 409,5 км/ч. През 2016 г. пилотът от Чепеларе Силвестър Ботев отбеляза рекорд за най-бързо излизане от автомобила по време на техническата проверка - 2,97 секунди.

Тазгодишното участие на България в Shell Eco-marathon преминава под патронажа на Националната Комисия на Република България за ЮНЕСКО и на Министерството на младежта и спорта. През изминалите години българското участие в Shell Eco-marathon е получавало и подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерството на околната среда и водите и Министерството на транспорта.

Редица известни личности са ставали ментори на отборите - Нешка Робева, Димо Алексиев, Екатерина Дафовска. Учениците и студентите могат да се похвалят и със спечелената подкрепа на местните власти в София, Варна, Русе, Чепеларе, Казанлък и посолствата на Кралство Холандия и на Обединеното Кралство.

Историята на българското участие показва, че инженерната професия не е запазена територия само за момчета. Над 30 момичета са имали принос със своите технически умения и новаторски идеи за постигане на минимален разход на енергия на пистите на Shell Eco-marathon Европа от 2008 г. насам.

В Shell Eco-marathon 2017 в Лондон ще участват три български отбора. Това е екипът на Техническия университет в София, който ще се състезава в категорията „Градски тип" с водородна горивна клетка, и двата български отбора в другата категория на състезанието - „Прототипи" с електрическа батерия, които са на Русенския университет „Ангел Кънчев" и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров" - гр. Чепеларе. Българските ученици и студенти ще се състезават на специално изградена 1,6 км градска писта в олимпийския парк „Куин Елизабет" в Лондон, на която ще представят своите визии за интелигентен транспорт на бъдещето.

Водещата компания в областта на международния транспорт и спедицията Дискордиа е официален превозвач на отборите и ще транспортира безвъзмездно превозните им средства от и до Лондон.

През 2017 г. Shell организира и нов предварителен кръг под името Shell Eco-marathon Challenger Event. Това е отделна надпревара, по време на която отборите, заявили участие за първи път, ще могат да тестват и правят подобрения по своите превозни средства, преди да станат част от голямото състезание. Трите нови български отбора ще премерят сили в предварителния кръг в Истанбул, Турция, през септември. Те са от Професионалната гимназия по механотехника в Русе, втори екип от Русенския университет „Ангел Кънчев" и от Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък.

„Тазгодишното ни участие е по-специално именно, защото е юбилейно. За десет години научихме безценни уроци, но и показахме истинския потенциал на българските инженери за преобразяване на транспорта. Тук е моментът да изразим своята признателност към Shell България за подкрепата при подготовката ни за участие в Shell Eco-marathon през годините", споделиха учениците и студентите-участници в състезанието.

Българските участници са изпълнени с енергия и ентусиазъм за победа в надпреварата и се надяват посредством личния си пример да привлекат повече свои връстници към идеята на Shell Eco-marathon - интелигентна мобилност и устойчиво развитие за поколения напред.

„Радвам се, че тази година страната ни отбелязва десетгодишно участие в един от най-големите социални проекти на Shell в света - Shell Eco-marathon. С много постоянство и усърдие българските отбори успяха да докажат, че за смелите идеи и тяхното осъществяване има значение единствено волята. Очаквам студентите и учениците да продължат да демонстрират ефективни решения за устойчив транспорт на отличното ниво, което притежават и отново да класират странатa ни на челните места в Shell Eco-marathon. Искрено им пожелавам успех", сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Общо 192 отбора от 27 страни от Европа и други континенти ще вземат участие в Shell Eco-marathon Европа 2017. По време на състезанието, което отбелязва своето 33-то издание тази година, ще бъде организиран фестивалът „Изгради бъдещето".

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти