Митичният Аякс устиска аванса си и се завърна с гръм и трясък (видео)

Митичният Аякс устиска аванса си и се завърна с гръм и трясък (видео)

Отборът на Аякс си припомни славните времена, след като се класира за европейски финал за първи път от две десетилетия насам. Холандският тим, над който бди легендарният Йохан Кройф, се класира за финала на Лига Европа, въпреки че загуби с 1:3 при гостуването си на Лион в мач реванш от 1/2-финалите. Амстердамци бяха спечелили в първата среща с 4:1, а в последните минути тази вечер удържаха преднината си, макар и с човек по-малко.

Французите разчитаха на схема 4-2-3-1 с централен нападател Александре Лаказет. Младата чета на Петер Бош очаквано беше подредена в 4-3-3 с Бертранд Траоре, Каспер Долберг и Амин Юнес в атака.

Срещата започна със сериозен домакински натиск пред и в наказателното поле на гостите. Силната игра на френския тим продължи около десетина минута, след което започнаха остри влизания в наказателното поле на "хлапетата". В 12-ата минута вратарят Антони Лопеш изби след технично изпълнение на Долберг. В 14-ата Юнес беше изведен сам срещу вратаря и опита техничен прехвърлящ удар - над гредата.

Минута по-късно поредица от рикошети помогна на домакините отново да задържат резултата. В 24-ата Зиех нахлу отляво в наказателното поле и сам срещу вратаря не намери пролука. В 26-ата Корне шутира към вратата на холандците след бърза акция и топката премина встрани след рикошет. Минута по-късно стрелецът на Аякс Долберг беше изведен отляво в наказателното поле и показа безпогрешен голов усет, пускайки технично покрай вратаря - 0:1. В 41-ата Юнес нахлу отляво и извади топката за капитана Клаасен, който шутира покрай вратата от около 19 метра.

В края на полувремето интригата се завърна с пълна сила. В 44-ата Де Лигт фаулира Лаказет и съдията назначи дузпа. Френският голаджия реализира с лекота за 1:1. При следващата атака, която беше в добавеното време на първата част, холандците отново се пропукаха в защита, Фекир центрира отдясно към далечната греда, а там на метър от голлинията непокрит беше Лаказет, който чукна в мрежата за 2:1.

Второто полувреме започна с осезаем натиск към вратата на Онана. В 59-ата минута от скамейката на домакините скочиха в искане за втори жълт картон, но съдията прецени, че непозволеното спиране на опасна атака не е достатъчно основание за червен картон. В 65-ата Фекир се възползва от рикошет, озовавайки се фронтално срещу вратаря. Ударът му от 14 метра не беше достатъчно точен и топката премина над гредата.

В 72-ата Траоре получи голям терен за изява отляво, напредна и стреля диагонално, но спечели само корнер. В 77-ата се откри чудесен голов шанс пред Рибус, който от осем метра стреля в тялото на вратаря. В 79-ата Тойвонен удари греда с превъзходен фалцов изстрел от 20 метра, при който топката срещна сглобката на вратата. В 81-ата резервата Гезал отбеляза трети гол за "хлапетата". Той засече топката с глава, тя се отклони от крака на бранител и попадна в мрежата - 3:1. В 84-ата Фиргевер получи втори жълт картон за остро нарушение. В 88-ата Корне стреля много опасно по диагонала и топката облиза гредата от външната страна. До края гостите се отърваха и вдигнаха победоносно ръце.

На финала Аякс ще срещне Манчестър Юнайтед в спор за величие.

СЪСТАВИТЕ И МИНУТА ПО МИНУТА

Снимка: Getty Images/Guliver

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти