Пламен Констанинов: Ще използвам Световната лига, за да формирам отбор за Световното (видео)

Пламен Констанинов: Ще използвам Световната лига, за да формирам отбор за Световното (видео)
Селекционерът на мъжкия национален отбор по волейбол на България Пламен Константинов заяви, че приоритетът му за лято 2017 ще е Европейското първенство. Това означава, че при евентуално достигане на волейболистите ни  до финалите на Световната лига, надпреварата най-вероятно ще бъде жертвана под някаква форма. Ето какво заяви Пламен Константинов пред медиите преди отпътуването си днес за Варна, където е подготовката на националите преди Световната лига.
 БФ Волейбол и LIDL обявиха ново партньорство 
Какво е състоянието на волейболистите на този етап?
Всички са на различно ниво. Едни са почивали повече, други по-малко, но ще ги приравниме. Тези, които приключиха по-рано първенствата имаха индивидуални програми, така че са работили. И както след всяко първенство има умора, като при някои тази умора е психическа. 
 
А притеснява ли ви здравословното състояние на някои от избранниците ви?
Двамата проблемни състезатели са Тодор Алексиев и Валентин Братоев. Алексиев вече отказа участието си поради здравословни проблеми. С Валентин Братоев ситуацията още е неясна, защото няма още конкретна диагноза. Но се надявам по по-късен етап всичко да е наред и да не е по-сериозна травмата, защото, ако има скъсано, може да се отиде на шест месеца възстановяване и ще загуби и част от първенството. Последните изследвания ни дадоха надежди, че може и всичко да се размине.
 
Все пак възможно ли е да видим Алексиев за Европейското?
Мисля, че ако се стигне до хирургическа интервенция, едва ли ще го видим дори и на Европейското първенство.
 
Как ще протече подготовката до старта на Световната лига?
Софийският период вече премина, сега момчетата са във Варна. Аз сега също пътувам за варна и следващите петнадесетина дена подготовката ще се води там. В края на месеца, иукенда преди пътуването на Световната лига ни предстоят контроли с Китай. След това летим за Русия за първия уикенд. След това уикенда във Варна и чак тогава има прибиране в София за ден-два, преди отпътуването на Аржентина. това е програмата. Ако вече се класираме за финала, ще мислим как да подходим.
 
 
Преди време споменахте, че Световната лига няма да е приоритет, с оглед на Европейското 2017?
Да. Един комерсиален турнир не може да бъде приоритет. Използваме надпреварата за сработване, за формиране на един отбор за Световното първенство 2018. Лигата безспорно е важна, като игра, мачове на много високо ниво, но е е приоритет.
 
Ако се класираме за финалите?
Ако се класираме, аз бих жертвал дори финалите, под някаква форма. Казвам "жертвам" само и само момчетата да имат възможност да си починат. Да направят що-годе поне пълноценна почивка от две седмици. И от там насетне в каквото и състояние да сме за финалите, за да може да се готвим пълноценно за Европейското първенство. шампионатът започва на 25 август. Толкова рано никога не е било такова първенство. Фактически няма време да дадеш почивка и да направиш нормална подготовка. В същото време от ФИВБ добавиха още един уикенд, между груповата фаза и финалите. което идва от факта, че те си гледат техния интерес, този на спонсори, кога им е изгодно за провеждане на финали и т.н. В Световната лига не се съобразяват с отборите, които играят континентални първенства. 
 БФ Волейбол и LIDL обявиха ново партньорство 
Може ли да кажете очаквания за Европейското?
Не, не може да се дават прогнози три месеца напред. Всичко може да се случи до тогава. Единственото ми желание е момчетата да са здрави. И достатъчно мотивирани, да имат желанието да играят. Основното, което ни трябва, е да изградим един добър колектив. Състезатели на добро ниво все още имаме. Млади момчета, които се развиват в чужди отбори, макар и по-ограничено - имаме. Така че остава да постигнем обединение и да успеем да направим един истински отбор.

СНИМКИ: МАРИН МАРИНОВ, SPORTAL.BG

ГАЛЕРИЯ - ТУК!!!
Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти