Може ли “Ролан Гарос” да клекне пред Шарапова заради пари?

Може ли “Ролан Гарос” да клекне пред Шарапова заради пари?

Мария Шарапова ще разбере във вторник, 16 май, от 20:00 часа българско време дали ще получи “уайлд кард” за втория тенис турнир от Големия шлем “Ролан Гарос”. Решението на организаторите ще бъде обявено публично с видео на живо в социалната мрежа Facebook.

Полемиките около завръщането на рускинята и последвалите покани към нея получиха широк отзвук, като основно се коментира дали тя има моралното право да се облагодетелства от “уайлд кард”, с което да прогресира по-лесно в световната ранглиста.

С участието си на турнирите в Щутгарт, Мадрид и в момента в Рим (за които бе поканена) Шарапова си осигури завръщане в топ 200 на световната ранглиста и съответно вече със сигурност ще участва по право поне в квалификациите на “Уимбълдън”.

От “Ролан Гарос” трябва да преценят дали да дадат покана на Шарапова за квалификациите или направо за основната схема, въпреки че в качеството си на събитие от “Големия шлем” на пръв поглед нямат нужда от допълнителния зрителски интерес, който би предизвикало участието на рускинята.
Само че по отношение на цифрите “Ролан Гарос” всъщност наистина има защо да разчита на присъствието на Шарапова, и то при положение че за първи път от 1978 година шампионите от Australian Open Серина Уилямс и Роджър Федерер няма да играят в Париж.
“Ролан Гарос” е най-малкият турнир от Големия шлем по отношение на посещаемост, модерни съоръжения и от тази година - по приходи. Общите печалби за 2015 година в Париж бяха 187.3 милиона евро, a за същия сезон “Уимбълдън” генерира 199.2 милиона, докато US Open - 264.2 милиона. Дори Australian Open, считан отдавна за най-слабия от Големия шлем, прогресира значително с приходи от 170.6 милиона евро през 2015-а и 188 милиона през 2016-а.
“Ролан Гарос” категорично е най-зле откъм съоръжения спрямо останалите големи турнири, защото няма нито един покрит корт и плановете за разширение и модернизация на стадионите все още са в застой. Australian Open има три покрити корта, а “Уимбълдън” и US Open ще имат втори такъв съответно през 2018-а и 2019-а. Това води до най-малко приходи от телевизионно излъчване, защото в Париж не е сигурно, че най-важните мачове ще се играят по план, независимо от времето.
Също така посещаемостта на “Ролан Гарос” е най-малка в сравнение с другите турнири от Големия шлем - 413 907 души са посетили мачовете в Париж през 2016-а, а същата година в “Уимбълдън” са били 493 928, в US Open 691 280, а в Australian Open - 728 763.
Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти