Peugeot 301: Практичният седан

Peugeot 301: Практичният седан

Peugeot 301 бе създаден преди пет години, за да върне обратно французите на пазари, на които губиха присъствие в последно време. И така там, където клиентите предпочитат класически седан вместо хечбек варианти, планът на Peugeot проработи. Без да им се налага отново да започват от нулата, тази година дойде време да освежат модела и на бял свят се появи обновеният 301.

В началото френският седан бе замислен предимно за райони с по-тежки условия на експлоатация, което си личеше и от малко по-грубоватия му външен вид и се усещаше в подсиленото и леко повдигнато окачване. Днес обновеното Peugeot 301 се връща на пътя с по-модерен външен вид и така се вписва по-добре в общата дизайнерска философия на компанията.

Какво ново?

Фаровете са получили нов дизайн, който заедно с променената радиаторна решетка обновява значително лицето на 301. В същото време новата предна броня е с внедрени LED дневни светлини, които се превръщат в нещо като задължителен аксесоар. Стоповете също са напълно нови и светят по начин, познат ни от останалите модели от семейството на французите.
Peugeot 301 
Големият сензорен екран променя интериора и му придава по-технологичен вид. През него можете да наблюдавате изображения от камерата за заден ход и 3D навигационната система. Може би най-удобната функция обаче е дублираното съдържание директно от смартфона на 7-инчовия екран чрез Mirror Screen, независимо дали ползвате операционна система на Apple или Android.

При двигателите нов е 3-цилиндровият бензинов двигател PureTech. Предлага се автоматична скоростна кутия от последно поколение за 1.6-литровите бензинови двигатели. Дизеловите версии могат да разчитат на 1.6-литров BlueHDi с увеличена мощност от 100 кс и много нисък разход (4.6 л градски и 3.4 л извънградски цикъл за 100 км пробег по данни на производителя), за което помага и много ниското тегло на седана от около един тон.

Бензинови:
1.2 PureTech, 82 кс, с 5-степенна механична скоростна кутия
1.6 VTi, 115 к.с, с 5-степенна механична скоростна кутия
1.6 VTi, 115 к.с, с 6-степенна автоматична скоростна кутия EAT6
Peugeot 301 
Дизелови:
1.6 BlueHDi, 100 кс., с 5-степенна механична скоростна кутия
1.6 HDi, 92 кс, с 5-степенна механична скоростна кутия

Както при представянето за първи път на 301 през 2012 година, така и днес задачата пред Peugeot бе да създаде максимално практичен седан, удобен за пътувания със своя 640-литров багажник и възможно най-издръжлив при всякакви условия 301 на добра цена.

За най-базовия 301 плащате само  21 053 лв. с ДДС. Ако искате да се възползвате от новата навигационна система и още от допълнителните екстри, идващи при най-високото ниво на оборудване, общата сума все пак остава в поносимите граници от 28 хил. лв.

Снимки: Николай Русанов

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти