Монако детронира Пари Сен Жермен и вдигна титлата във Франция (видео)

Монако детронира Пари Сен Жермен и вдигна титлата във Франция (видео)

Отборът на Монако наруши хегемонията на Пари Сен Жермен в последните години във Франция и вдигна осма титла в историята си и първа след 2000-ата година.

Това стана факт след домакинската победа с 2:0 над Сент Етиен в отложен двубой от 31-ия кръг на Лига 1. Дори и равенство щеше да е достатъчно за "монегаските" да триумфират, но те търсиха победата от самото начало и я постигнаха.

Детето-чудо Килиан Мбапе откри в 19-ата минута след асистенция на Радамел Фалкао,  а в добавеното време Валер Жермен оформи крайния резултат. Монако събра 92 точки и кръг преди края е недостижим за ПСЖ, който има 86.

Треньорът на Монако Леонардо Жардим стана едва вторият португалски специалист, който става шампион във Франция след Артур Жорже, който изведе ПСЖ до трофея през сезон 1993/1994 година. По титли пък Монако се изравни с Нант. Повече трофеи са печелили само Олимпик Марсилия - 9, и Сент Етиен - 10.

Монако не изигра най-добрия си мач тази вечер на "Луи II", но това може да се обясни с важността на двубоя. След откриването на резултата от 18-годишния Мбапе, домакините се задоволиха да контролират мача. Вратарят Даниел Субашич нямаше много работа, но с майсторски намеси в 34-ата и 55-ата минута опази аванса на Монако. Колегата му Стефан Руфие също се представи на ниво, като отрази удари на Фалкао и Жермен през второто полувреме, но капитулира в добавеното време, когато юношата на Монако оформи крайния резултат.

Със спечелените 92 точки и отбелязани  104 гола преди последния кръг Монако записва исторически сезон, в който достигна до полуфинал в Шампионската лига, но не успя да преодолее италианския хегемон Ювентус.

СТАТИСТИКА

КЛАСИРАНЕ

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти