Петер Солберг се качи на върха на мечтания подиум

Петер Солберг се качи на върха на мечтания подиум

Надпреварата по раликрос във Великобритания, в която Петер Солберг тотално доминира пред ентусиазираната публика на Лиден Хил, бе белязана от нов водач в класирането и емоционално сбогуване с дома на раликроса.

Петер финишира пред своя съотборник от PSRX Volkswagen Sweden Йохан Кростоферсон (2-ри) и пилота на Hoonigan Racing Division Андреас Бакеруд (3-и). С този успех той отпразнува подобаващо 50-ото юбилейно раликрос състезание, както и последното посещение на това незабравимо трасе, преди кръгът в Обединеното Кралство да се премести на чисто нова писта в Силвърстоун.

С победи във всички квалификационни серии, двата полуфинала и големия финал, двете Polo GTi бяха недостижими и си тръгнаха от Лиден Хил на първо място в класирането при конструкторите, както и в това при пилотите. Това е първи успех на Солберг от откриващия кръг в Португалия през 2016-а преди цели 14 месеца, а Кристоферсон записа 4-и пореден подиум през сезона, който го изведе на върха в генералното класиране.

"Честно казано това е много специален момент. Мечтаех да спечеля тук заедно с моя тим в последната надпревара на това легендарно трасе. Мина доста време от последната ми победа и, може би, за това е толкава сладка", сподели Солберг.


Челната тройка оформи Андреас Бакеруд. 25 годишният норвежец се нареди пети в предварителните серии, но в полуфинала мина едно ниво нагоре и завърши само на 1 секунда зад Солберг.

Главният Hoonigan Кен Блок изпусна участие във финала само за 0.6 секунди, но остана доволен от постоянството, което показва отборът. Той бе сред първите 8 във всички квалификационни серии и за пети път се класира за полуфиналите през 2017-а. 

Следваща спирка на World RX е в Норвегия в периода 9 - 11 юни, където преди 12 месеца Андреас влезе в историята, спечелвайки всички възможни състезания за един уикенд.

Сезонът в Световния раликрос шампионат следете пряко в ефира на Mtel Sport.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти