Знакова дата за Аертон Сена и аферата му с Монако

Знакова дата за Аертон Сена и аферата му с Монако

На днешната дата преди 30 години великият пилот на Формула 1 Аертон Сена започна своята дълга, запомняща се и бляскава афера с уличното трасе в Монако. Дори и 20 години след смъртта му никой пилот не успя да подобри рекорда на харизматичния бразилец за най-много победи - 6 - от едно и също Гран При. А в случая на Сена това Гран При е именно Монако.

През 1987-а той триумфира с първата си победа в Монте Карло, стартирайки втори с Lotus 99T. В първата част от състезанието държи стартовата си позиция преди в 29-ата обиколка да изпревари лидера Найджъл Менсъл с Williams FW11B. Той повежда колоната, сменя гумите и така до карирания флаг не изпуска първото място. Междувременно Менсъл се отказва заради проблем с двигателя, а Сена печели състезанието с цели 33 секунди преднина спрямо втория финиширал Нелсън Пикет.

Освен с най-многото победи в Монако, Сена държи рекорда за най-много последователни полпозишъна, както и рекордът за най-много първи стартови места от едно и също Гран При (Сан Марино).

31 май е празник за феновете на Сена по целия свят, защото бележи един от най-важните моменти в кариерата на трикратния световен шампион, който ще се помни вечно заради всичките невероятни битки на пистата с Ален Прост, Найджъл Менсъл и др., изстраданите титли и очарователната си харизма.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти