"От питлейна": 47 години от фаталната катастрофа на Брус Макларън

"От питлейна": 47 години от фаталната катастрофа на Брус Макларън

Макларън е един от най-старите и успешни отбори във Формула 1. Историята им започва през далечната 1966 година, когато основателят Брус Макларън прави дебюта си в шампионата със собствен отбор. 51 години по-късно тимът от Уокинг продължава да работи неуморно и да се бори да увеличи списъка си с полпозишъни, подиуми, победи и осем конструкторски титли, носейки името на основателя си.

През тези пет десетилетия с колите на Макларън са се състезавали много шампиони, но днес ще се върнем назад към Брус, който макар да не е шампион, спокойно може да бъде наречен една от най-важните личности в историята на Ф1.

На днешния ден преди 47 години Брус катастрофира по време на тест на новия CanAm на "Гудууд" във Великобритания. Той си отива едва на 32 години, но за това кратко време успява да постигне страшно много. Брус е роден на 30 август 1930 година в Окланд, Нова Зеландия, и още от малък обожава колите и моторните спортове. Баща му е бил уважаван член от моторспорт обществото в Нова Зеландия, бивш състезател и собственик на успешен сервиз. Така Брус израства сред автомобили и пътят, по който тръгва, не е изненада за никого.

Той основава отбора на 02 септември 1963 година, а днес духът му продължава да живее в болидите, които този сезон отново са оранжеви. Причина за основаването на отбора BMMR (Bruce McLaren Motor Racing Ltd) на "гаражиста", както го нарича Енцо Ферари, стои разочарованието на Брус от отбора Cooper, за който се състезава в края на 50-те и началото на 60-те години. Чарлз Купър, създателят на тима, забранява на Брус да направи "Макларън" версия на колата им за Tasman Series. Така това дребно неразбирателства тласва младия новозеландец към една голяма стъпка – да създаде собствен отбор и да проектира собствени болиди.

Успехът му на Tasman series го кара да включи тима си във Формула 1, точно навреме за въвеждането на новите 3.0-литрови двигатели, които идват на мястото на 1.5-литровите през 1966 година, а с тях и множество технически иновации. През 68-а Макларън сключват договор с Cosworth за техния V8 и започват да печелят състезания. Първата победа на тима в световния шампионат е Гран При на Белгия на "Спа" със самия Брус Макларън зад волана. Освен успехи във Формула 1, Брус печели и Индианаполис 500, 24-те часа на Льо Ман и 12-те часа на Себринг.

Макларън има дъщеря, на име Аманда, която е едва на 4 години, когато губи баща си. Майка й Пати е част от отбора до 80-те години и така всъщност Аманда израства в света на моторспорта с "чичо Греъм" и "чичо Джак" - Греъм Хил и Джак Брабам. "Съпругът ми е имал техни плакати на стената си като дете, а за мен те винаги са били семейни приятели, с които сме вечеряли". Днес Аманда живее в Нова Зеландия и заедно със съпруга си работят за Макларън като посланици на марката.

Въпреки трудностите, които изпитват днес, Макларън не се предават. Както не се е предавал и основателят им Брус.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти