Продаващите клубове вече ще имат коз срещу грандовете

Продаващите клубове вече ще имат коз срещу грандовете

Бе показател за сериозността на обвиненията към Ливърпул за незаконен подход към Върджил ван Дайк, а и за възможните последствия, личната намеса в случая на собственика на „червените” – американския милиардер Джон Хенри.

Финалните думи на извинителното официално изявление, поместено на клубния уебсайт на Ливърпул, бе плод на споразумение между двете ръководни тела на замесените клубове, като при мърсисайдци, освен Хенри, бе замесен и Майк Гордън – друг ключов член на Фенуей Спортс Груп, а от Саутхамптън – президентът Ралф Крюгер и изпълнителният директор Лес Рийд.

Това бе безпрецедентен отговор от Ливърпул на безпрецедентен проблем.

Саутхамптън бе доста наясно, че техният играч е „подковаван” от „червените”, ала когато в понеделник се появиха куп материали в пресата, че той е решил да отиде в Ливърпул, на „Сейнт Мерис” стигнаха до заключението, че няма да стоят повече тихо настрана.Техните доказателства бяха толкова убедителни, че от Ливърпул нямаха друг вариант, освен да отстъпят.

Съществуваше риск от разследване от Премиър Лийг, а и първоначалната жалба от „светците” все още стои заведена, макар че ако и двата клуба сметнат изявлението на Ливърпул за край на темата, няма да има допълнителни действия от лигата. Сагата може обаче да доведе до последствия за ключови фигури на „Анфийлд”, като техническият директор Майкъл Едуардс се очаква да бъде потърсен за отчет за този крах.

Поведението на Саутхамптън показва, че традиционно продаващите клубове имат предел на търпението си и могат да пазят територията си. Мнението на собственика Катарина Либхер и Крюгер досега бе едно и също: че Ван Дайк не е за продан. Рекордна трансферна сума може и да ги накара да преосмислят становището си, ала това лято настроението е много различно в сравнение с предходни години.

Едно е сигурно: всеки искащ Ван Дайк клуб ще трябва да прояви далеч по-голяма дискретност в процеса от Ливърпул. Последните събития няма да променят факта, че 99% от трансферите включват незаконни действия от купуващите клубове с разговор с играча преди този с държащия правата му клуб. Ключовата разлика обаче е, че купувачът не празнува трансферен удар, преди да е навил продавача.

Самият Ван Дайк е на една седмица от връщане в игрова кондиция и със сигурност тогава клубът му ще му напомни, че от шестте години на договора му е изминала само една.

Сам Уолъс, „Дейли Телеграф”

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти