Очаквана „оранжева“ доминация

Очаквана „оранжева“ доминация

Сезон 2016/2017 на Северозападна Трета аматьорска футболна лига приключи. Оценката за спортно-техническата му продукция – по-слаба от предишният. Напълно нормално с оглед на цялостната тенденция на този спорт в България. С малки изключения причините за посредствеността на футболния Северозапад от години са оскъдни финансови средства, лоша материална база, слаба организация …   
Проблеми имат не само на клубовете едва свързващи двата края, но и на онези, които са успели да изградят компактно доста детайли. Последните обаче няма как да разберат истинското си ниво, тъй като срещу тях кретащите излизат на терена само да отбият номера, защото не разполагат с потенциал дори за минимално противопоставяне. Залага се на опитни ветерани, които участват най-вече за разнообразие. Другаде пък хвърлят в боя голобради юноши, защото само с това разполагат. Освен това пръстите на едната ръка ще са достатъчни за изброяването на тимове, които водят нормален тренировъчен процес. С оглед на всичко споменато напълно нормални бяха разгромни победни резултати.

Примерите са показателни – 10 пъти победи с по 6 гола, 5 пъти с по 7 гола, 4 пъти с по 8 гола, 3 пъти с по 9 гола, по 2 пъти с по 10 и 11 гола.

През току-що завършилата кампания имаше интрига най-вече през есенния полусезон. Още в началото на пролетен дял станаха известни изпадащите. Битката за първото място бе люта. Равносметката обаче показва …

Тотално превъзходство на Литекс

В спор за промоция в професионалния футбол открито влязоха Кариана (Ерден) и новосформирания Литекс (Ловеч). „Оранжевите“ я спечелиха безапелационно.

В началото се тиражираха версии, че Литекс ще живурка в аматьорския елит с голобради момчета. Инерцията, че само до преди два месеца Ловеч бе леговището на един от грандовете на българския футбол обаче тотално отхвърли идеята за безсмислено ежедневие. За разлика от Ерден в Ловеч познават отлично пътя към върха. Времето беше най-големия съперник. Необходимо беше бързо да се създаде нужната организация. Получи се и всичко в Литекс функционираше на ниво Първа професионална лига. Първото точно попадение бе назначаването на амбициозния млад треньор Живко Желев. Няма как една от емблемите на ловешкия футбол, свикнал през състезателната си кариера винаги да играе за медал с оранжевия екип, да не си постави върхова цел, когато води отбора дал му най-много в този спорт. Бившият централен бранител сглоби тим от опит и младост. През зимата отсея качеството и добави класа, привличайки играчи от професионалния футбол. С наличните състезатели целта беше не само победа в групата, но и изграждането на перспективен състав, чийто скелет да е основата на тима през идния сезон за участието в първенството на Втора професионална лига. Резултатите са красноречиви. Адмирации за Живко Желев, помощниците му Владислав Януш и Витомир Вутов, както и избранниците им. От 28 мача спечелиха 25, два завършиха наравно и само веднъж загубиха. Събраха 77 от възможните 84 точки. Реализираха 114 гола и допуснаха във вратата си едва 9. След 0:1 в Ерден от основния си конкурент Кариана в 9-ия кръг, Литекс записа рекорден рейд – 21 поредни победи. Така на финала селекцията на Желев бе с 10 точки пред втория в класирането.

Чест прави на Кариана, че беше достоен съперник на „оранжевите“. В Ерден разбиха представите за „селски тим“. Развитието им даде да се разбере, че този клуб е изпреварил във футболното си развитието доста конкуренти, включително и такива от областни градове, дори и от професионалния футбол. Дължи се на усилията и финансите на собственика Милан Йосифов. Заложи на боеспособен състав от опитни футболисти. През есента всичко бе ОК, но още на старта на пролетта се видя, че ерденци ще имат проблеми и те скоро бяха факт. Смяната на старши треньора Георги Владимиров с Атанас Джамбазки не промени нищо. Просто набралия инерция Литекс нямаше стигане.  

Коварното каре

Изградено е от Севлиево (Севлиево), Левски (Левски), Бдин (Видин) и Вихър (Славяново). Кариана премина успешно само през левскарите. Останалите обаче препънаха ерденци. Въпреки че нямаше амбиции за изкачване в професионалния футбол, Левски през по-голямата част от първенството вземаше участие в спора за първото място. Основния коз на селекцията на играещия треньор Петър Ванков бе опита. Младият треньор бе събрал свои бивши съотборници и по-важното е, че всички са приятели. На практика това беше сборен отбор от футболисти на плевенските Спартак и Белите орли, чиято кариера е преминала в професионалния футбол, а доста от тях са играли в професионалния елит. Отборът не отстъпва по класа на половината тимове от Втора професионална лига. Обобщението гласи, че левскарите логично респектираха всички на Северозапад. Показателите му през есента бяха същите като на Литекс. Единствената загуба бе в Ерден. В началото на 2017 г. обаче започнаха проблемите. Повечето от играчите са на работа и не намериха време за подготовка. Тежки контузии лишиха тима за цял полусезон от нападатели – голмайстора на групата за сезон 2015/2016 Ивайло Иванов и Любомир Тодоров бяха с травми. След 19-ия кръг аут бе и най-добрия – вратаря и капитан Иван Георгиев. Като добавим и наказанията, почти във всеки мач Левски излизаше без половината си титуляри. А без тях класата на състава чувствително пада. Късата резервна скамейка принуди Ванков да запише доста участия. В резултат на всичко това загубиха не само дербитата с Литекс, Кариана, Вихър и Бдин, но и срещу преодолимите за тях Мизия (Кнежа), Първа атомна (Козлодуй). Отстъплението свали тима на четвъртото място.

За изминалия сезон в Севлиево на Мартин Дойчев два пъти му се наложи да сглобява боеспособен състав. През есента с повече перспективни състезатели. След като част от тях си тръгнаха той заложи на опита и не сгреши. Селекцията му направи пробив в непоклатимото трио /Литекс-Кариана-Левски/ и финишира на трето място.

И през вече завършилото първенство Бдин спази традицията да преминава през катаклизми. През лятото заложи на Робърт Петров за старши треньор. Той заигра в центъра на защитата, наложи шест юноши и финишира на пето място. Трансферът му в Локомотив (Пловдив) извади от ритъм видинчани. За наставник бе назначен Диян Дончев, но скоро стана ясно, че това е грешка и треньора я поправи с … напускането си. Тогава от Свищов дойде Борислав Борисов и бдинци отново тръгнаха нагоре. Именно те отказаха Кариана от първото място с 2:0 на стадион „Георги Бенковски“.

Вихър спокойно можеше да е на третото място в крайното класиране. Не го зае заради нещастно загубени точки в Севлиево, Кнежа и Малчика. Въпреки това отбора направи изключително силна пролет, събирайки 29 точки, само с 2 по-малко от Кариана. Удари ерденци и левскарите. Очаквано с оглед на ежедневието в клуба. В Славяново всичко е като при професионалистите. Организационни и финансови проблеми няма. Другият плюс е старши треньора Красимир Бислимов. Въпреки че футболистите му работят, той провежда всекидневни тренировки.

Безгрижната седморка

Академик (Свищов), Първа атомна (Козлодуй), Павликени (Павликени), Янтра (Габрово), Трявна (Трявна), Мизия (Кнежа) и Партизан (Червен бряг) изкараха един шампионат само за статистиката. При наличието на затънали на дъното съперници, въпросната седем кретаха, спестявайки от бюджет, селекция и добри резултати. През лятото от студентското градче си тръгнаха доста основни играчи и ядрото бе разбито. Дойдоха нови, но и играещия треньор Боби Борисов бе наясно, че трудно ще се запази нивото от последните няколко добри сезона. Най-големия проблем бе резултатния завършек на атаките. Този недостатък отне доста точки на Академик. През зимата го освободиха и мястото му зае директора на ДЮШ – Евгени Маринов. Бившият защитник на ЦСКА и Славия предприе смел ход залагайки изцяло на юноши. В крайна сметка Академик финишира седми. В Козлодуй нещата вървяха тежко до идването на Бойко Цветков за старши треньор. Последваха пет победи и треньора … си тръгна заради неясно бъдеще за идната кампания. През есента Павликени не изневери на себе си и бе познатия корав съперник, особено у дома воден от лидера си и голмайстор Димитър Кушев. През зимата си тръгнаха четирима основни играчи, а заместници не се намериха и спада бе логичен. По традиция в Габрово отново всеки квартал си имаше футболен клуб. Друг проблем бе, че заради неяснотата в кое първенство ще играе Янтра, през лятото футболистите му отидоха по други клубове. Въпреки сглобяването в движение отбора тръгна добре. На полусезона дойдоха още играчи и нещата още се подобриха. Сега се чака кмета най-после да удари по масата и града на Рачо Ковача най-после да има един обединен отбор.

С оглед на финансовата ситуацията Трявна зае подходящото място в класирането. Като всеки новак и Мизия имаше колебливи изяви. Младият амбициозен, но и опитен в изграждането на нови отбори старши треньор Ивайло Петков-Гари посочи верния път. След края на есенния дял обаче договора му не бе подновен и мястото му зае Ива Найденова-Данчева.

Партизан започна първенството с изцяло нови само 12-13 футболисти и логично се превърна в аутсайдер. Илиян Здравков обаче знае как се прави отбор и с мащабните корекции през зимата го докара до средната за групата класа.

Аутсайдерите

Трагично първенство за Ком (Берковица) и Ювентус (Малчика). В Берковица тръгнаха с един състав през есента … На полусезона градиха друг ... Сменяха треньори … Заключението: от 28 мача загубиха 25 и допуснаха 140 гола.

В Малчика уж запазиха играчите, но май нищо друго от предишните сезони и някак логично останаха последни.


Северозападна Трета аматьорска лига – голмайстори – сезон 2016/2017  

24 – РУМЕН РАНГЕЛОВ – Кариана (Ерден);

23 – Евгени Систов – Вихър (Славяново);

15 – Александър Соколов – Бдин (Видин), Димитър Кушев – Павликени;

14 – Денил Селимински – Литекс (Ловеч), Борислав Боянов – Кариана
(Ерден), Пламен Кожухаров – Янтра (Габрово);

13 – Искрен Писаров – Литекс (Ловеч), Велислав Денчев – Севлиево, Янек Кирилов – Бдин (Видин), Александър Скорчев – Вихър (Славяново);

12 – Йоан Петков – Литекс (Ловеч) и Вихър (Славяново), Цветан Петров – Левски (Левски), Лъчезар Георгиев, Янек Кирилов – Бдин (Видин);

11 – Радослав Байчев – Севлиево и Литекс (Ловеч), Милен Тонев – Мизия (Кнежа);

10 – Антоний Балъков, Методи Костов – Литекс (Ловеч), Добрин Петров – Севлиево, Любен Вълков – Първа атомна (Козлодуй), Християн Кожухаров – Янтра (Габрово), Николай Енев – Трявна;

9 – Евгени Игнатов – Кариана (Ерден), Ивайло Емилов Иванов – Левски (Левски), Ивайло Красимиров Иванов – Бдин (Видин), Кристиян Иванов – Академик (Свищов), Десислав Русев – Литекс (Ловеч) и Партизан (Червен бряг);

8 – Ангел Русев, Йордан Георгиев Тодоров – Кариана (Ерден), Георги Колев – Севлиево, Иван Иванов – Вихър (Славяново);

7 – Борислав Иванов – Вихър (Славяново), Мартин Михайлов, Цветан Цветанов – Бдин (Видин), Стефан Гинчев – Академик (Свищов), Николай Ганчев – Първа атомна (Козлодуй), Едис Селимински – Мизия (Кнежа), Васил Андреев, Алекс Сгрипаров – Трявна;

6 – Атанас Курдов, Дилян Димитров, Ангел Здравчев – Литекс (Ловеч), Ростислав Данчев – Първа атомна (Козлодуй), Мирослав Косев – Янтра (Габрово);

5 – Руслан Иванов, Константин Генков – Литекс (Ловеч), Петър Димитров, Георги Иванов – Кариана (Ерден), Антонио Иванджиков – Левски (Левски), Альоша Илиев – Първа атомна (Козлодуй) и Севлиево, Калоян Тодоров – Вихър (Славяново) и Партизан (Червен бряг), Емил Копаранов – Павликени и Севлиево, Йордан Йорданов, Димитър Димитров – Павликени, Митко Милчев – Първа атомна (Козлодуй), Иван Стойчев – Партизан (Червен бряг), Ивайло Дюлгеров – Ювентус (Малчика);

4 – Преслав Антонов, Тодор Тодоров – Литекс (Ловеч), Борис Петков Борисов – Кариана (Ерден), Любомир Иванов – Севлиево, Тони Паликрушев, Станислав Иванов, Венцислав Миленов, Славей Байрактаров – Левски (Левски), Стойчо Стойков, Ангел Каишев – Бдин (Видин), Лилян Маринов, Ивайло Дангуров – Академик (Свищов), Николай Какамъков – Трявна, Светослав Бърканичков – Академик (Свищов) и Партизан (Червен бряг), Павлин Борисов – Ком (Берковица), Николай Генов – Ювентус (Малчика);

3 – Георги Какалов, Иван Филипов – Литекс (Ловеч), Александър Димитров – Кариана (Ерден), Цветан Макавеев – Севлиево, Светослав Кръстев – Вихър (Славяново), Борислав Иванов – Павликени, Стефан Иванов, Иван Ганев – Академик (Свищов), Владислав Симеонов, Петьо Славчев – Мизия (Кнежа), Константин Йорданов, Християн Василев – Янтра (Габрово), Гълъб Герасимов – Ком (Берковица), Светлин Стоянов – Ювентус (Малчика);

2 – Кристиян Петков – Литекс (Ловеч), Николай Дичев, Николай Николов, Георги Красимиров Георгиев – Кариана (Ерден), Любомир Борисов – Левски (Левски), Владимир Мичев, Павлин Иванов, Милен Панчев – Севлиево, Николай Андреев – Павликени и Севлиево, Калоян Цветков, Деян Захариев, Людмил Иванов, Цветомир Димитров – Бдин (Видин), Траян Димитров, Кунчо Кунчев – Вихър (Славяново), Мартин Колев, Пламен Илиев – Академик (Свищов), Калоян Киров, Калоян Калчев, Цветомир Додуров – Павликени, Александър Узунов, Йордан Иванов, Александър Дамянов, Борислав Гоцев – Трявна, Методия Делев, Стефан Стефанов, Георги Красимиров – Първа атомна (Козлодуй), Даниел Йозов, Радосвет Чанов – Мизия (Кнежа), Венцислав Сълев, Иво Здравков, Веселин Шекеров – Партизан (Червен бряг), Илиян Стоянов – Ювентус (Малчика) и Партизан (Червен бряг), Милен Гецов, Емануил Петров – Ком (Берковица), Костадин Малинов – Ювентус (Малчика), Сергей Стефанов – Академик (Свищов) и Ювентус (Малчика);

1 – Виктор Мицаков, Илиян Митрев, Стефан Крачунов, Емил Грозев – Литекс (Ловеч), Павел Станев, Цветко Иванов – Кариана (Ерден), Цветослав Игнатов, Любомир Тодоров, Тихомир Тотев, Симеон Рудашки, Ивайло Върбанов, Цветомир Георгиев – Левски (Левски), Георги Стойчев, Тодор Чирпанов, Иван Велев, Стилян Михайлов, Тони Стоичков, Момчил Савов, Алекс Тихомиров, Младен Николаев – Севлиево, Виктор Иванов, Мариян Маринов – Вихър (Славяново), Ивайло Василев, Мартин Димитров, Тони Цветков, Кристиян Коцов – Бдин (Видин), Георги Йорданов, Илиян Илиев, Георги Вълчев – Павликени, Кристиян Димитров, Пламен Ангелов, Стефан Трайков, Теодор Михайлов, Павлин Георгиев, Ивайло Велчев – Академик (Свищов), Димитър Петров, Цветомир Димитров, Светослав Ичколовски, Иван Вълчинков, Митя Комаревски – Мизия (Кнежа), Денислав Николов, Ивайло Иванов Иванов, Ивайло Григоров Иванов, Захари Михайлов, Георги Павлов, Николай Стоянов – Янтра (Габрово), Любомир Василев, Ивайло Върганов, Велизар Стойчев, Десислав Атанасов, Тодор Дилянов, Радостин Нгуен, Георги Тодоров – Първа атомна (Козлодуй), Георги Петков, Янислав Бисеров, Момчил Стоянов, Иван Хинов, Върбан Христов – Партизан (Червен бряг), Иван Живков, Пламен Ненов, Мартин Истатков, Петър Иванов, Ани Петков, Любомир Любомиров – Ком (Берковица), Младен Младенов – Ювентус (Малчика).   

Автоголове –
2 – Любомир Блажев – Партизан (Червен бряг)  /срещу Литекс и Севлиево/

1 – Ивелин Георгиев – Бдин (Видин) /срещу Павликени/,
Тодор Ценов – Академик (Свищов) /срещу Ювентус/,
Едис Селимински – Мизия (Кнежа) /срещу Трявна/,
Георги Петков – Партизан (Червен бряг)  /срещу Левски/
Ивайло Андреев – Ком (Берковица) /срещу Кариана/,
Славомир Велев – Ком (Берковица)  /срещу Литекс/,
Християн Кръстев – Ком (Берковица)  /срещу Академик/
Иван Живков – Ком (Берковица)  /срещу Партизан/
Павел Драганов – Ювентус (Малчика) /срещу Партизан/.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти