Рон Денис официално приключи с Макларън, продавайки акциите си

Рон Денис официално приключи с Макларън, продавайки акциите си

Макларън разкри, че официално е сложен край на взаимоотношенията между отбора и бившия главен изпълнителен директор Рон Денис, който вече е продал акциите си в двете дружества McLaren Technology Group и McLaren Automotive, освобождавайки директорските си постове там.

Нов холдинг - McLaren Group, пък ще обедини двете компании под една шапка, като повечето инвеститори от Bahrain Mumtalakat Holding Company и TAG Group ще запазят акциите си.

Според Sky News Денис ще получи 275 млн. паунда от сделката. Изпълнителен директор на новата компания McLaren Group ще бъде шейх Мохамед бин Еса Ал Халифа.

След официалното становище от Макларън Рон Денис също сподели бъдещите си планове: "Винаги съм казвал, че на 37-те ми години в Макларън трябва да се гледа като на глава от книгата на Макларън, а оттук насетне им желая само успехи. Сега, когато времето ми в Макларън приключи, съм способен да започна да се занимавам с други програми и занимания. Аз съм горд, че бях начело на подобен отбор за толкова много време".

Раздялата между Рон Денис и Макларън бе резултат от поредица от неразбирателства между Денис и по-голямата част от акционерите за стила на управление и бъдещия път на бизнеса. Денис, чиято кариера започва през 60-те като механик в Купър, пое ръководството на Макларън през 1981 година и беше шеф на отбора до 2009-а, когато предаде щафетата на Мартин Уитмарш, за да се съсредоточи върху други бизнес дела на групата.

Докато беше шеф на тима, Макларън имаха няколко периода на доминация във Формула 1 и спечелиха 10 титли при пилотите - с Ники Лауда, Ален Прост, Аертон Сена, Мика Хакинен и Люис Хамилтън.

От началото на новия сезон Денис не бе видян на нито едно Гран При.

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти