Рено пред Sportal.bg: Кубица влиза в плановете ни за 2018

Рено пред Sportal.bg: Кубица влиза в плановете ни за 2018

Екип на Sportal.bg разговаря със спортния директор в отбора на Рено Алан Пермейн относно най-коментираната новина в последните месеци - бъдещето на Роберт Кубица. По време на сезонния тест във Формула 1 на пистата "Хунгароринг", два дни след спечелената от Себастиан Фетел от Ферари Гран При на Унгария, французите дадоха огромен шанс на Роберт да покаже още веднъж на какво е способен.

Кариерата на поляка като пилот от Ф1 бе прекратена преди шест години, когато през 2011 година катастрофира тежко с рали автомобил преди началото на сезона и получи тежки фрактури и травми в дясната си ръка. В началото на юни Кубица показа, че вече е възстановен от контузиите и въпреки липсата на километри в болид не е загубил скоростта си - първо на тест със стар болид във Валенсия, а след това и във Франция на пистата "Пол Рикар".

Алан Пермейн призна пред Sportal.bg, че точно след тези дни, които първоначално са били замислени като забавление, той и колегите му в Рено са решили да дадат втори шанс на Роберт за връщане към най-високото ниво на моторните спортове.

"Всичко около завръщането на Кубица в болид от Формула 1 започна преди около два месеца във Валенсия в една от старите ни коли. Той е част от семейството на Рено и ние най-много от всички искахме да му подадем ръка. Тогава беше като нещо повече за забава. От това да получи възможност просто да покара нещата стигнаха до там, че той надмина всичките ни очаквания. Следващата стъпка бе на "Пол Рикар" във Франция и отново показа повече от очакваното. По тази причина се стигна и до днес, когато всичко е на най-високо ниво и той ще кара в официален тест на ФИА. За първи път ще тества кола с толкова високо сцепление, и то в директно сравнение срещу топ пилотите от Формула 1", коментира спортният директор в Рено Пермейн.

"Ако неговото представяне продължава в тази посока, със сигурност всички в Рено искаме да му дадем шанс за следващата година. Определено Роберт влиза в плановете ни при избора на съотборник за Нико Хюлкенберг, за когото имаме тригодишен план. Със сигурност желаем да имаме и някой от топ пилотите като Алонсо, Хамилтън или Фетел, но реалността е такава, че тази година искаме да сме пети в класирането при конструкторите, а следващата година да сме четвърти или трети. През 2019-2020 година искаме да се намесим в борбата с фаворитите и чак за тогава ще ни трябва някой от изброените топ пилоти. За следващата година ни е нужен човек от нивото на Хюлкенберг или по-добър, който да му помага в развитието на болида и подготвянето на Рено за следващата фаза от развитието на отбора", завърши той.

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти