Неочакван срив и смяна на караула на финала на 400м на СП в Лондон

Неочакван срив и смяна на караула на финала на 400м на СП в Лондон

Титлата на 400 метра гладко бягане при жените на Световното първенство по лека атлетика отиде на сметката на САЩ, но не благодарение на легендарната Алисън Филикс. Филис Франсис записа личен рекорд в кариерата си с 49.92 и грабна златния медал с невероятен финален спринт към малко очакван успех, ако се вземе предвид позициите на състезателките преди излизането на правата.

Там олимпийската шампионка Шона Милър имаше поне два метра аванс пред конкурентките си, но около 50 метра преди финала просто се срина, краката ѝ отказаха и тя изглеждаше, че се бори с неимоверни схващане и загуба на сили, които я елиминираха от битката за медалите. В крайна сметка тя завърши на четвърто място, като постепенно Филис я изпревари с късна атака, както и представителката на Бахрейн Салва Еид Насер и знаменитата Филикс. Фотофиниш реши битката за сребърното отличие в полза на азиатката, която завърши с 50.06 секунди и изпревари с две стотни американското величие в дисциплината.

19-годишната Насер още на полуфиналите загатна за влизането си с гръм и трясък на голямата сцена, когато свали личното си върхово постижение в кариерата от 50.57 на 50.08, за да бяга на финала още по-бързо и да маркира новия си персонален рекорд. Филикс и Милър се очакваше да се борят за титлата помежду си, както беше миналата година на Олимпиадата в Рио, но останаха в сянката на Филис и Насер. Двете направиха бягането на живота си и бяха възнаградени с най-високите места на почетната стълбица.

Филикс все пак спечели 20-ия медал от големи първенства, но не беше от благородния метал, който ѝ се искаше, като тя с Милър трябваше да приемат превъзходството на неочаквана конкуренция. Тя има 14 отличия от планетарни шампионати, а по този показател се изравняван на първо място с Юсейн Болт и легендата Мърлийн Оти, но Светкавицата може да добави още един във витрината си на щафетата 4 по 100 метра в Лондон 2017.

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти