Големите дербита през уикенда (11-14 август)

Големите дербита през уикенда (11-14 август)

В рубриката „Големите дербита през уикенда“ ще ви запознаваме с най-емоционалните срещи в клубния футбол по целия свят в края на седмицата. Ще обръщаме внимание, както на най-комерсиалните шампионати и отбори, така и на далеч по-скромни първенства, където обаче също може да наблюдаваме страхотни двубои и истинско шоу по трибуните.

Петък, 20:00, Риека – Динамо Загреб (Хърватия, Първа лига)
Двубой, който в последните години отне титлата „голямото дерби на Хърватия“ от срещата между Хайдук Сплит и Динамо. През миналия сезон Риека не просто бе конкурент за титлата, но и успя да я спечели, слагайки край на 11-годишната доминация на Динамо. Битката между двата тима се очертава жестока и през новата кампания. След 4 кръга, столичният тим е лидер, а шампионите са втори с точка по-малко.

Събота, 17:30, ЦСКА Москва – Спартак Москва (Русия, Премиер лига)
Два от грандовете на руския футбол се срещат още в шестия кръг на първенството. „Спартаковци“, които спечелиха титлата през миналия сезон, започнаха слабо кампанията си и заемат едва 8-мо място, а в предишния кръг претърпяха тежък разгром с 1:5 в друг голям сблъсък – гостуването на Зенит. ЦСКА е на пета позиция, а феновете на „армейците“ иска едно единствено нещо в предстоящото дерби – победата, след като през миналия шампионат бяха от губещата страна и в двата двубоя със Спартак. Макар и полицията в руската столица да предвижда жестоки мерки за сигурност, рядко голямото дерби на Русия се разминава без сблъсъци между крайните ултраси на двата тима.


Събота, 18:00, Шкендия Тетово – Вардар Скопие (Македония, Първа лига)
Емоционално и взривоопасно начало на македонския шампионат. Още в първия кръг един срещу друг излизат шампионът Вардар (Скопие) и заелият второ място през миналия сезон Шкендия (Тетово). И двата отбора впечатлиха с изявите си в европейските турнири, където достигнаха до плейофния кръг в Лига Европа. Преди това обаче е време за люто дерби, което спокойно може да определим и като „национално“. Просто защото в Тетово около 65% от населението, а може би и повече, е съставено от албанци, докато Вардар е гордостта на огромна част от македонците. Още една среща, която създава доста работа на местната полиция. През миналия сезон двата тима играха общо 6 пъти помежду си. Вардар постигна 4 победи срещу 2 за Шкендия, но отборът от Тетово елиминира съперника си на полуфиналите за Купата.

Събота, 18:45, Берое – Ботев Пловдив (България, Първа лига)
Няма как да не обърнем внимание и на „Дербито на Тракия“. Мач, който винаги е съпътстван от много емоции, скандали, драма и шоу по трибуните. Привържениците и на двата тима са изключително предани в подкрепата си и изпитват явна неприязън към съперника. През миналия сезон пловдивчани имаха предимство в този сблъсък, постигайки 3 успеха срещу един за „заралии“. Първият мач за кампанията отново бе на стадион „Берое“, където Ботев спечели с фамозното 4:3. Фактът, че и двата отбора се целят в местата, даващи право на участие в Европа, внася още повече заряд в срещата.


Събота, 19:00, Хонвед – Уйпещ (Унгария, Първа лига)
Един от най-емоционалните мачове в унгарския футбол е този между Хонвед и Уйпещ. И двата тима са столични – от Будапеща, и са сред четирите най-успешни в страната. Уйпещ има 20 титли и общо 32 трофея. Хонвед е с по-скромен актив – общо 20 купи, от които 13 титли, но последната от тях бе спечелена през миналия сезон. Триумф, на какъвто феновете на „червени-черните“ не се бяха радвали от 1993 година насам. При наличието в шампионата на Видеотон, Ференцварош, МТК Будапеща и Дебрецен, унгарското първенство е трудно предвидимо.

Събота, 19:00, Молде – Розенборг (Норвегия, Елитсериен)
Двата големи съперника спечелиха общо 7 от последните 8 издания на шампионата,  а сега отново са в битката за титлата. След 18 кръга Розенборг е лидер, а Молде заема трето място със 7 точки по-малко от своя съперник. 


Розенборг, който завърши на първа позиция в последните две първенства, е в серия от три поредни успеха над Молде, след като преди това не бе печелил северното норвежко дерби в осем поредни издания.

Събота, 21:30, Висла Краков – Краковия Краков (Полша, Есктракласа)
Дерби, което предизвиква страх сред незаинтересованите от футбола жители на втория по големина полски град. Макар Висла да е далеч по-успешният клуб в исторически план с 13 титли и 4 Купи, Краковия все още разполага с немалка фенска маса, а голяма част от нея е съставена от крайни ултраси. По-скромният тим от Краков е 6-кратен шампион на Полша, но последната титла е от далечната 1948 година. Привържениците на Висла нямат почти никакви поводи за радост напоследък, след като любимците им за последно спечелиха титлата през 2011 година. Успехите в градското дерби също не са много. Висла няма такъв в 4 поредни издания (2 победи за Краковия), а последният е от март, 2015 година.

Неделя, 21:45, Ювентус – Лацио (Италия, Суперкупа)
Новият сезон в италианския футбол започва със сблъсък между шампиона в Серия А и финалиста в турнира за Купата. През май месец именно „старата госпожа“ надигра „римските орли“ в големия мач за трофея, а доминацията на гранда от Торино над столичани е наистина стряскаща. 10 поредни победи във всички турнири, като сред двубоите са два финала за Купата (’15, ’17) и един за Суперкупата (’15). Към тях трябва да прибавим и още една среща за Суперкупата през 2013 година, в която отново Ювентус триумфира. Сами разбирате, че двата тима са свикнали да спорят за трофеи в последните години, но за тифозите на Лацио това е един безкраен кошмар.

Неделя, 23:00, Реал Мадрид – Барселона (Испания, Суперкупа)
Ел Класико още в първия мач от новия сезон в испанския футбол. Контролата между двата тима, играна на американска земя съвсем наскоро, показа ясно, че враждата е жестока дори в най-обикновен двубой, а сега говорим за битка за трофей. За последно „белите“ и „каталунците“ си оспорваха тази купа през 2013 година, когато столичани триумфираха след двете срещи. Мнозина специалисти смятат, че двете дербита още на старта ще внесат допълнителна емоция в мачовете между Реал и Барса, които предстоят в Ла Лига, а защо не и в други турнири.

Понеделник, 21:45, Ханза Рощок – Херта Берлин (Германия, Купа)
Списъкът ни с големи дербита през идния уикенд завършва с един традиционен източногермански сблъсък. Ханза Рощок срещу Херта Берлин в понеделник вечер. Двата тима излизат в двубой от първия кръг на турнира за Купата на Германия, в който изненадите са често срещани. От 2012 година насам Ханза не може да се измъкне от Трета бундеслига, но феновете продължават да са плътно зад отбора, особено в домакинските мачове. В същото време столичният Херта през миналия сезон завърши на 6-то място в Първа бундеслига. Среща, която е идеален финал на футболния маратон през следващите дни.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти