Гледай на живо

Какво е настроението в националния отбор по ръгби на България преди сблъсъка със Сърбия

Странният случай на Ивана Шпанович (видео)

Странният случай на Ивана Шпанович (видео)

Световното първенство по лека атлетика в Лондон навлиза в заключителната си фаза, а снощи бе раздаден пореден комплект медали, този в скока на дължина при дамите. Изненадващо за мнозина на почетната стълбичка не се качи може би най-голямата европейска звезда в дисциплината - Ивана Шпанович от Сърбия. 27-годишната атлетка е действаща шампионка на Стария континент както на открито, така и на закрито, но в английската столица остана встрани от подиума. Близо, но встрани, на неприятното четвърто място.

Обстоятелствата на първо четене са странни, а ако сте гледали шестия опит на Шпанович, вероятно реакцията ви е била, че тя ще се окичи с медал. Както и на много други по целия свят, но суровата истина е такава, че 27-годишната сръбкиня остана четвърта с 6.96 метра.

Какво обаче се случи в сектора за скок на дължина в Лондон? Шпанович, която е бронзова олимпийска медалистка и има още две отличия от световни първенства, остана без награда заради… малък, но ключов детайл.

Състезателният номер и името, които атлетите закачат с безопасни игли както на гърдите, така и на гърбовете си, бе разковничето за случката с балканската представителка. Абстрахирайки се от виртуалните линии, които се поставят за улеснение и по-лесна ориентация на зрителите, една безопасна игла и един лист хартия лишиха сръбската представителка от място в челната тройка и съответно медал. Защото последния отпечатък от впечатляващия иначе скок на Шпанович бе оставен в пясъка именно от хартиения лист на нейния гръб.

Правилата са си правила, а по ирония на съдбата, както и самата Ивана коментира в профила си в Twitter, от 2018 година, атлетите няма да имат номера на гърбовете на екипите си.

Златото бе за американката Бритни Рийс, която стана световна шампионка за седми път в кариерата си след 7.02 метра. Рускинята Даря Клишина, която се състезава под неутрален флаг, се окичи със сребро след точно 7.00 метра, а Тиана Бартолета от САЩ, която е и олимпийска шампионка, стигна до бронз след 6.97 метра - с 1 сантиметър повече от Ивана Шпанович.

Последвайте каналите ни в:

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти