Интервюто с Коща: Челси се държи с мен като с престъпник

Интервюто с Коща: Челси се държи с мен като с престъпник

Изминали са само секунди, откакто Сам Воукс е дал преднина 0:3 на Бърнли още първото полувреме срещу Челси насред „Стамфорд Бридж”, когато се почуква на вратата на семейния дом на Диего Коща в северозападна Бразилия. Пристигаме неканени и нечакани, но отлъченият от „сините” нападател изпуфтява дълбоко и поклаща глава с думите: „Нещата не отиват на добре за Челси, нали, но все пак вие сте изминали дълъг път, а аз нямам какво да крия. Заповядайте вътре!”.

Така че ние влизаме и се виждаме посрещнати с усмивки и ръкостискания от родителите на Коща – Жозе де Жезуш и Жозилейде – и от малък антураж от семейни приятели. Бащата, познат като Зеиня, е кръстил Диего на Марадона и по-големия брат Жаир на бразилската икона от Мондиал 1970 Жаирзиньо. Опъвайки се на стол в градината, нападателят се усмихва угрижено: „Това бе едно странно лято.”

Използването на думата „странно” е само един от начините то да бъде определено. След като помогна на Челси да вземе титлата в Премиър Лийг с 20-те си гола в първия сезон на мениджъра Антонио Конте в клуба, Коща се озова на близо 8000 км разстояние от „Стамфорд Бридж” в първия мач от новия сезон. Неговото лято започна с sms от Конте, в който ясно му е написано, че с кариерата му при „сините” е свършено. Стрелецът не се е появявал на работа от месец май след финала за Купата на Англия и в половинчасов разговор разголва бурно душата си.

Той обвинява Челси, че се отнася към него „като към престъпник”, и отказва да отрече възможността за завеждане на съдебно дело. Казва, че винаги ще пази съобщението от Конте на телефона си, и твърди, че на италианеца „му липсва харизма”, а освен това го обвинява в блокиране на преговорите му за нов договор през януари. Разкрива, че е глобен с доста седмични заплати, ала отказва твърдо да се завърне само за да тренира с резервите. Настоява, че иска трансферът му в Атлетико Мадрид да бъде завършен този месец и че междувременно е готов да доизпълни договора си с Челси, без да получи и една стотинка, тренирайки сам близо до дома си в Бразилия.

Жозе Моуриньо, бившият мениджър на Коща в Челси, веднъж описа родния град на нападателя – Лагарто, като толкова далечен, че сякаш е разположен чак „отвъд залеза”. Намиращ се на около 130 км от крайбрежния град Аракажу, столица на щата Сержипе, той е тихо местенце, даващо възможност за оттегляне от светската суета. Има малко над 100 000 жители и е известен със своите произвеждащи маниока и тютюн ферми, но най-вече с Диего Коща. Огромният му лик в синия цвят на Челси стои на графити на една улична стена. В последния месец се появиха снимки на стрелеца по време на пускане със своето куче на водни ски, на посещение на цирково представление и на купон в екипа на Атлетико. Неговото семейство никога не е сменяло къщата си. „Само са я ремонтирали – усмихва се. – Човек никога не бива да забравя откъде е тръгнал.”

Полицата над камината припомня моменти от живота на Диего в Англия и Испания, там включително стоят трофеят му за попадането в Отбора на годината на Асоциацията на професионалните футболисти, наградите за Играч на мачовете с Евертън и Кристъл Палас и призът „Сарра” за испански автор на най-много голове в Ла Лига 2013/14.

Докато текат последните мигове от поражението на Челси от Бърнли с 2:3, баща му подава главата си край вратата и я поклаща. Диего казва: „Тате, все пак, за да сме честни, играят с двама души по-малко.” После прави гримаса, докато негов приятел се показва и с усмивка на уста извиква: „Върнете Диего!”. Напрежението постепенно се надгражда, когато след гола на Давид Луиж нападателят скача и започва да го празнува, изпускайки телефона си.

„Премиър Лийг е върхът! Тези моменти – преследването на резултат секунди преди края – за тях живеем. Гледахте ли Арсенал срещу Лестър?! Лудница! Ами Ливърпул – 3:3 в последната минута?! Уейн Рууни с гол за Евертън! Не бих могъл да се нарека човек, ако не ми липсваха тези моменти.”

Първо на първо обаче да е ясно, че Диего не очаква обаждане с призив SOS от Конте. „Не. Знае се, че мениджърът не ме иска. Чакам Челси да ме освободи. Аз не исках да напускам, бях щастлив. Когато мениджърът не те иска обаче, трябва да си тръгнеш. Ако запитахте всички мои съотборници, те биха ви казали същото. Пращат ми съобщения, че им липсвам и че ме обичат такъв какъвто съм. Говоря постоянно с момчетата, особено със Сеск Фабрегас, Давид Луиж и Вилиан. Закачаме се в социалните мрежи. Ако не ме обичаха наистина, нямаше да казват всичко това.”

Е тогава, Диего, къде се обърка всичко? „Не мога да говоря от името на други хора, само от мое. Направих отличен сезон, борих се във всеки мач до последната секунда.”

Невинаги картината на „Стамфорд Бридж” е била розова. През януари нашият вестник разкри, че Коща е имал пререкание на тренировъчната база с кондиционния треньор Хулио Тоус. Отсъствието на нападателя в мача след това с Лестър бе обяснено от Конте с малък проблем с гърба. „Не, не, не. Това бе наказание за мен заради показаното отношение и не най-доброто ми поведение.”

После се появиха слуховете за негов трансфер в Китай. Напрежението се поуспокои, ала под повърхността остана да тлее. Новият договор бе близо. Но тогава… „През януари се случиха разни неща с треньора. Бях на ръба да подновя своя контракт, когато те набиха рязка спирачка. Подозирам, че мениджърът стои зад това, че той е поискал така да стане. Неговите идеи са много твърди и ясни. Видях какъв човек е – има своето мнение и това няма как да се промени. Уважавам го като голям треньор – той свърши добра работа и това е очевидно за мен, но не и като човек. Не е треньор, който е много близък с играчите си, държи се на разстояние. Не притежава харизма.”

Самото споменаване на думата „харизма” ни отвежда към Моуриньо и Коща се усмихва топло. „Жозе ми се обади по телефона само за да провери дали съм добре и как се чувствам, пожела ми сполука. Никога не съм имал проблеми с него, имаме силна връзка. Всички ние бяхме много тъжни, когато накрая нещата не му се получиха в Челси.”

Коща взема телефона си и отговаря на обаждане от приятел. Тук Диего е царят – момчето, което е пробило, но така и не е забравило своите корени. Купува земя в района, за да отвори своя собствена футболна школа, която ще носи името „Златна топка”, и работи изкъсо с местните власти, за да подобри живота на местната младеж. Освен това 28-годишният футболист всекидневно полага труд във фитнесзалата с личен треньор, а вечер разпуска в игри на карти с приятели.

„Случващото се сега с Челси е тъжно. Онзи sms… Разбирам, когато даден треньор иска друг играч. Алваро Мората е голям футболист. Изкара голям сезон в Реал Мадрид и, при днешния откачен трансферен пазар, според мен цената за подобен млад и талантлив нападател е доста добра. Той ще триумфира в Челси, но си има начини нещата да бъдат правени. Не се разделяш с някого със sms – трябва да си честен и да му го кажеш направо в очите. Получих съобщението, докато бях сам в стаята си по време на лагер с испанския национален отбор – бях потресен да разбера нещата така. Показах го на съотборниците си и те също не можеха да повярват, че Конте е постъпил така. Тогава бях гневен, сега съм по-спокоен. Не съм изтрил sms-а. Ако хората ме обвинят в лъжа, мога да им го покажа. Там посланието бе ясно: че той не ще разчита повече на мен и ми желае всичко най-добро за в бъдеще. Точка.”

Коща настоява, че Конте не е повдигал този въпрос пред него след загубата от Арсенал на финала за Купата на Англия с 1:2. „Не, не, не! Нямаше никакви разговори. Конте няма тази нагласа за нещата, смята своя начин на работа за най-добрия. Дойде от Серия А, където всички са много сериозни, в съблекалня, където на почит може би повече са шегите и закачките. Най-лошото от всичко това е частта с феновете. Те винаги са се отнасяли толкова добре с мен. Винаги, винаги! За това съм тъжен. Надявам се да разберат, че тези неща се случват във футбола. Конте е голям треньор и заслужава да е на днешното си място, ала това мнение си е негово и причините са си негови.”

Коща може и да изказва благодарността си към привържениците, ала нещата има вероятност да загрубеят. Адвокатът му Рикарду Кардозу предупреди, че неговият клиент ще използва „всички законови механизми”, за да предизвика трансфер, и определи поведението на Конте като „дискриминационно”.

„За момента процес не е започнал. Искам хората да правят нещата по правилния начин. Защо от Челси не ме пускат да си тръгна, щом не ме искат? Аз трябва да сторя нужното и да мисля за себе си. В Челси се държах добре и се опитвах да постъпвам правилно, но там всичко приключи. Желанието ми сега е да се върна в Атлети. Говорих с директора ни Марина Грановская, обясних ѝ положението си. Отклоних други оферти, макар че клубът иска да ме продаде в Китай или на други отбори. Ако си тръгна, искам да е в клуб по мое желание, а не при плащащия най-много пари. Диего Симеоне ме иска – това е много ясно. Винаги съм бил близък с него, пък и хората там ме обичат и уважават.”

Което явно не е съвсем така в Челси. „Там искат от мен да тренирам с резервите. Не ми дават достъп до съблекалнята на първия тим и нямам досег до всички момчета. Та аз не съм престъпник! Не смятам това отношение към мен за честно след всичко сторено от мен за клуба.”

Съпротивата на Коща вече му навреди. „Челси ми даде допълнителна седмица ваканция, ала след  това постоянно ми налага глоби. Искат от мен да тренират с резервите, на което няма да се подчиня. Не съм престъпник и не аз съм грешникът тук. Тъй че ако искат да ме глобяват, нека ме глобяват! Понасям удара седмица след седмица, защото не парите движат живота ми. Важното за мен е да съм щастлив с това как живея. Сега съм тук с родителите си и с хора, които ме уважават.”

А би ли се завърнал в Челси, или пък би ли се замислил за преминаване в друг английски клуб? „Не. Ако се налага, ще остана в Бразилия. Готов съм да изкарам тук година без игра, ако ще и Челси да ми отнеме цялата заплата за сезона чрез постоянни глоби. Ще се завърна по-силен! Ако бях грешен, щях да се върна там и да изпълнявам каквото ми кажат. В началото на лятото ми дадоха още една седмица почивка, а след седмица ми звъннаха да ме питат къде съм, ала по това време отборът бе отлетял за турне в Азия, така че ако се бях върнал, нямаше да съм в контакт с момчетата. Това ми изглежда много лош, ужасен живот, който не съответства на стореното от мен за клуба. Сега съм тук с хора, които ме обичат. Искам феновете да знаят, че мен все още много ме е грижа за тях, но няма как да се върна само за да бъда после отделен от останалите по този начин. Искам сделката с Атлетико да се приключи този месец. Моята идея е да отида в Мадрид, да тренирам там, да вляза в най-добрата си физическа кондиция и да съм под пълна пара преди световното първенство.”

Адам Крафтън, „Дейли Мейл”

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти