Колоездачната обиколка на България ще бъде разделена на две части

Колоездачната обиколка на България ще бъде разделена на две части

На 3-и септември, неделя, от 12 часа пред паметника на Незнайния воин в София ще бъде дадено началото на 66-та колоездачна обиколка на България. През тази година тя ще бъде разделена на два етапа - северна и южна обиколка, въпреки че идеята на Българския колоездачен съюз беше тя да бъде с продължителност между 10 и 14 дни.

Поради проблеми с общините и наложена санкция от ЮСИ обаче самата обиколка ще бъде проведена в рамките на една седмица, стартирайки в София и завършвайки в Пловдив. В обиколката ще вземат участие пет български и 10 чужди отбора. Българските са националният отбор (за първи път), Хемус (Троян), КК Несебър, КК Цар Симеон (Пловдив) и обединен отбор на Драг и Левски. Най-добрите български колоездачи ще вземат участие в обиколката с националния отбор. Това са Николай Михайлов, Радослав Константинов и дългогодишният победител в обиколки Евгени Балев.

Чуждестранните отбори са: националните отбори на Турция и Азербайджан, Партизан (Сърбия), Туснад (Румъния), Стяуа (Румъния), Минск (Беларус), Колос (Украйна), клубни отбори от Великобритания, Унгария и Република Южна Африка, последният от които е ръководен от легендата на българското колоездене Христо Зайков. Обиколката стартира на 3-и септември с етап от София до Троян (160.8 км), като тя ще започне пред паметника на Незнайния воин. Това е един от най-тежките етапи, тъй като се изкачват три височини, а последната от тях - Беклемето, е най-коварната и с най-висока трудност от цялата обиколка. След това предстоят два полуетапа от Троян до Плевен (66 км) и от Плевен до Свищов (71.3 км). Третият етап, с който завършва северната обиколка, е от Свищов до Елена (111 км). На 6-и септември има почивен ден, а на 7-и стартира южната обиколка с най-дългия етап Елена - Ивайловград (235 км). Следва етап от Ивайловград до Стара Загора (147.5 км) и на 9-и обиколката приключва с етап от Стара Загора до Пловдив (98.2 км).

"Обиколката е с категория 2.2, което е изискване на международната федерация. Подготвили сме много изненади за всички участници, които ще бъдат осъществени в почивния ден в Елена. Много ни помогнаха новите спонсори и се надяваме тази година обиколката да има ново лице, тъй като тя е емблема за България.

Целият бюджет е между 140 и 150 хиляди лева. 90 хиляди от сумата са отпуснати от ММС, като министър Красен Кралев ще бъде патрон на обиколката. Той ще я открие на 3-и септември. Огромна част от сумата се наложи да платим на полицията, която ще охранява мероприятието. Тя възлиза на 97 хиляди лева, като изплатихме и стари задължения от минали години, възлизащи на 45 хиляди. Също така сме доволни, че успяхме да подпомогнем със собствени средства и всички състезания от държавния шампионат на писта и шосе. Успяваме да се справим и благодарение на спонсори", каза президентът не колоездачния съюз Евгени Димитров.

Той добави, че на предстоящото световно първенство в Норвегия ще участва и българската надежда Николай Генов, който ще стартира във възрастова група до 23 години. Най-важният и отговорен фактор ще бъде директорът на обиколката, който е и генерален секретар на федерацията - Веселин Михайлов. Предвиденият критериум около храм-паметика "Св. Александър Невски" за определяне на носителите фланелките отпада поради липса на решение от страна на общината.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти