Рони надви Хендри в паметен дебют на Варна на световната снукър сцена

Рони надви Хендри в паметен дебют на Варна на световната снукър сцена

Любимецът на публиката Рони О'Съливан спечели драматично с 6:4 срещу Стивън Хендри в епизод три от четирилогията на съперничествата между двете снукър легенди на българска земя. За първи път в историята Варна бе домакин на дуел от джентълменския спорт, като публиката в зала "Конгресна" направи чудесно впечатление не само на играчите, но и на мениджъра на Рони - Джейсън Франсис - който похвали съоръжението и поведението на феновете.

Рони зарадва любителите на снукъра с две стотачки - 100 и 107 - един неуспешен опит за максимален брейк (впоследствие 88) при отлични условия на масата и крайно драматичен финал на двубоя - обрат от 35-56 в десетия фрейм и изкована победа след сейфти размяна по цветовете и пълно разчистване на масата.

Нивото и на О'Съливан, и на Хендри не бе на реализаторската висота от вчерашния ден в София, но интригата присъстваше до самия край. Последната спирка на вълнуващото турне на Рони и Хендри е на открито в Летния театър в Бургас в петък. Гледайте я и нея единствено по Sportal TV и Sportal.bg!

Хендри изненада приятно пълната зала "Универсиада" при драма срещу Рони 

"Да направя първия си сенчъри брейк за първи път от пет години в София не звучи особено добре като времетраене спрямо предишния. Но ще продължавам да играя понякога в такива събития, но не мисля изобщо за завръщане в световния тур", каза Хендри на влизане в залата.



"Това е чудесна зала с много добра публика, събитието е прекрасно, защото имате най-великия играч за всички времена и още един, който никак не е далеч назад. Ще продължавам да пробвам максимални брейкове, а и Стивън е способен", обеща О'Съливан току преди началото на мача.

Първи фрейм

Агресивният стил от снощи продължи от първата секунда на днешния двубой, защото Хендри от самото начало реализира дълга червена. Впоследствие Хендри направи чудесен халф-сенчъри брейк от 88, за да индикира, че се чувства прекрасно от старта на двубоя. Той изпълни два много сложни удара, след като нямаше късмет при два контакта при пласиране. Шотландецът сравнително бързо стигна и до фрейм-бол, като повече се интересуваше от това да се пласира за черната и да зарадва публиката. Още един фрейм след снощи, в който Ракетата стоя изцяло на стола си.

Втори фрейм

Този път обаче Хендри пропусна дългата червена и Рони О'Съливан пое инициативата в партията, като дори направи един от марковите си удари - по синята по диагонала и връщане до основната група червени. Изненадващо обаче при само 58 на сметката си той направи непредизвикана грешка, вкарвайки кюбола. Хендри обаче сбърка с пласирането и си постави снукър зад кафявата, като можеше просто да я докосне леко и да пренесе напрежението върху О'Съливан, но реши да атакува по почти невъзможния за достигане средния десен джоб. В крайна сметка това бе поредната демонстрация, че двамата осъзнават задължението си към публиката за атрактивна игра. Рони обаче се възползва от реда си на масата и направи втори халф-сенчъри брейк от 65 за 1:1.



Трети фрейм

След поредица от 22 Хендри се видя принуден да играе за едва втори-трети път сейфти удар на българска земя, просто защото групата червени бе непокътната, а синята не бе на точката си за вторичен разбиващ удар. Рони опита да бъде агресивен по дълга червена впоследствие и не успя, връщайки шотландецът на масата - той се видя принуден да заложи на силата по черната, за да раздвижи групата, но не му се получи и направи фаул, защото най-ценната топка излезе извън масата. След това вече Рони можеше да раздвижи групата и дори успя да закове сенчъри брейк от 100 точки с пълно разчистване, за да излезе напред в резултата с 2:1.



Четвърти фрейм

Хендри направи първата си непредизвикана и откровено изненадваща грешка при червена с удължителя за горния ляв джоб. Гения от Чигуел се възползва от това и започна да реди любимите си комбинации червена-черна, като вече с 41 точки на сметката си очевидните червени приключиха. Това обаче не притесни Ракетата и той наистина с вторичен разбиващ удар след черна през борд се изправи пред маса, която беше в най-доброто състояние до момента за максимум. За съжаление, позиционна неточност го провокира да играе с лява ръка за долен десен борд и след това съвсем остана без позиция - 81, фрейм и почивка, но без максимум.

Пети фрейм

След интервала Хендри вкара атрактивна дълга червена, но се намеси между групата с червени и нямаше особен вариант за комбинация. Рони обаче направи отново фаул, вкарвайки кюбола, а великият шотландец подхвана сложен брейк с комбинация със синя, което е трудно, защото бялата се разхожда по масата (а сукното във Варна е по-бавно от това в Пловдив и София поради високата влажност на въздуха). Той обаче се справи великолепно със задачата и се вкара в позиция за атака на черната, като спокойно стигна първо до халф-сенчъри брейк, а после и започна да мисли за стотица. При 90 на сметката си обаче той не можа да реализира жълтата, но все пак намали на 3:2.

Шести фрейм

Хендри първи откри резултата в партията, но само защото бе безупречен по трудна дълга червена, оставена му след агресивен сейфти удар на Ракетата. Масата не бе никак лесна, защото О'Съливан бе радзвижил червените, като великият шотландец сбърка в опита за комбинация. Рони също не бе особено ефективен, защото масата реално бе доста неудобна за когото и да е да изгради солиден брейк, поради това и резултатността бе много по-ниска от стандартите до момента - 18:18 и само пет останали червени. Този така наречен "биткаджийски" фрейм все пак отиде на сметката на О'Съливан, който разчисти до синя с най-голям брейк от 40 - 4:2.

Седми фрейм

Хендри пое инициативата и в този фрейм, като направи брейк от 40, и то при положение че не успя първоначално да направи вторичен разбиващ удар, но демонстрира по-добра точност дори след сейфти размяна. Втората реализаторска визита на шотландеца също обаче не се оказа особено ценна за него - 23, но пък той поведе с общо 63 точки аванс, като при 75 оставащи Рони продължи да пропуска. В крайна сметка в най-ниския като качество фрейм Хендри измъкна успеха и намали на 4:3.

Осми фрейм

Партията също почна тромаво с няколко поредни пропуска и на двамата, като все пак Хендри се окопити и получи възможност да направи няколко комбинации. Той обаче нямаше късмет при вторичен разбиващ удар със синята, но малко след това двамата подновиха високия брой на пропуски. Това пък обаче се оказа впоследствие позитивен факт, защото се случи така, че двамата започнаха да се надлъгват по последната черна при 56-50 в полза на Хендри. И за още по-голям драматизъм, Рони вкара най-скъпата топка, но влезе и кюболът, което секна аплодисментите на публиката - 4:4.

Девети фрейм

И тази партия не започна с една печеливша визита, а размяна на сейфти удари, докато пък още при резултат 0:0 всички червени се бяха подредили в дясната половина на масата. Това бе първият фрейм от подобен характер за всички останали вечери, защото двамата се надлъгваха тактически, тъй като наистина нямаха избор за атака. Хендри направи кратко посещение на масата, но бе възнаграден само с 15 точки, а след това Рони си изгради въпросния труден брейк, за да излезе отново напред в резултата - ново сенчъри от 107 за 5:4!

Десети фрейм

Хендри имаше първи комфорта между топките, но по странен начин пропусна вторичния разбиващ през черна, като дори прати кюбола в боулк-зоната и закачи кафявата. Този комичен момент обаче бе предпоставка за отличен дълъг удар, след който вече брейкът започна да се разгръща пред зрителите. Масата бе трудна, но прецизността на шотландецът бе впечатляваща, особено на фона на предишните фреймове след почивката. Все пак, при 56 на сметката си той трябваше да си седне, разочарован от непредизвикана грешка. Рони пък започна от по-деликатните удари към по-лесните, за да осъществи обрат, но пропусна предпоследната червена и остана само с 35 точки. Впоследствие двамата подхванаха сейфти дуел по цветовете при резултат 56-35 за шотландеца, който бе спечелен от О'Съливан, а той успя да разчисти и да фиксира крайното 6:4 в своя полза!

Ракетата спечели първия двубой в Пловдив с убедителното 6:1, а в София Хендри постигна драматичен успех с 6:5, след като поведе с 5:1. Впоследствие Рони стигна до изравняване, като поведе и в решителния фрейм, но спря на 56 в стремежа си да реализира максимален брейк.

Хендри изненада приятно пълната зала "Универсиада" при драма срещу Рони 

Снимки: Емона Цончева, Sportal.bg

Водеща снимка: Жаклина Симова

Последвайте каналите ни в:

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти