Започват силните снукър турнири в Европа, но най-големият пак е в Китай

Започват силните снукър турнири в Европа, но най-големият пак е в Китай

Снукърът се завръща на европейска земя през октомври, макар най-голямото събитие от календара за месеца отново ще е в Китай. Дори т.нар. “континентална Европа” обаче ще е арена на силна надпревара, след като съвсем скоро предстои Европейския Мастърс в Белгия, а и ще видим първия от серията “Домашните нации” - English Open. Официалният сайт на Световната професионална билярд и снукър асоциация пък отбелязва, че през октомври (28-29) ще гледаме и “Мастърс” при дамите, който бе спечелен миналия сезон от Риан Еванс, и то без да загуби нито един фрейм.

Европейски Мастърс (2-8 октомври)



За втора поредна година най-силният турнир на Стария континент извън Великобритания е част от календара за сезона. Джъд Тръмп спечели в Румъния предишното издание на надпреварата, която сега ще се проведе в Белгия, защото ентусиастът спонсор от северната ни съседка регистрира големи загуби покрай осигуряването на награден фонд. Квалификациите за събитието в Ломел се проведоха преди около два месеца, но мачовете на Марк Селби, Джъд Тръмп и местният фаворит Люка Бресел са насрочени за залата, където ще се изиграе и основната схема. Шампионът в Европейския Мастърс ще прибере чек за 75 хиляди паунда и ще получи сигурно място в “Шампион на шампионите”. Рони О’Съливан не взе участие в квалификациите.

English Open (16-22 октомври)



Това е първият турнир от серията “Домашни нации”, включваща още събития в Северна Ирландия, Шотландия и Уелс. Както и миналия сезон, ако някой успее да триумфира в четирите турнира, ще спечели космическия бонус от 1 милион паунда. Единствено играчите от топ 16 ще получават протекции в жребия, докато останалите ще бъдат разпръснати на случаен принцип. Миналата година в Англия спечели Уенбо Лян, за когото това бе първа ранкинг титла в кариерата.

Международен шампионат (28 октомври - 5 ноември)



Международният шампионат в Дакин (Китай), заедно с Шампионата на Китай и World Open, е турнирът извън Великобритания с най-голям награден фонд - 700 хиляди паунда, 150 000 от които за победителя. От проведените квалификационни мачове до момента най-голямата “жертва” е световният номер 6 Марко Фу. Марк Селби е актуалният шампион, като турнирът е привлекателен за феновете с по-дългия си формат от повечето състезания - 6 от 11, като полуфиналите са в 9 от 17, а финалът е в 10 от 19.

Последвайте каналите ни в:

Още от Снукър

Виж всички