Цифрите се усмихват на Марк Маркес

Цифрите се усмихват на Марк Маркес

Четири кръга преди финала на сезон 2017 в MotoGP изглежда, че Марк Маркес наистина има добра ръка. Статистиката, предоставена от официалния сайт на MotoGP, го поставя в позицията на фаворит и тази година.

Младият пилот на Honda е с 16 точки аванс пред изненадата за сезона Андреа Довициозо (Ducati) и 28 пред фаворита в началото на сезона Маверик Винялес (Yamaha). От представянето на настоящата точкова система през 1993 година има само два случая, при които лидерът в шампионата четири кръга преди финала не е ставал световен шампион:

1998: Макс Биаджи бе лидер, но с едва четири точки спрямо Мик Дуън; в крайна сметка австралиецът направи фурор и спечели титлата с 52 точки разлика;

2015: Валентино Роси си тръгна от Арагон с актив от 263 точки – 14 повече от съотборника си и основен конкурент Хорхе Лоренсо. След полемичното състезание във Валенсия и наказанието на Доктора, Лоренсо стана шампион с пет точки аванс.

Същите цифри в никакъв случай не говорят добре и за Винялес, защото третият в тази фаза от шампионата никога не е ставал шампион.

През този сезон всеки път, когато Маркес стартира като лидер, той печели и състезанието – с изключението на ГП на Великобритания, където получи повреда в двигателя и не записа нито една точка.

Топ 5 в генералното класиране на MotoGP 4 кръга преди края на сезона:

1. Марк Маркес (Honda) - 224 т.
2. Андреа Довициозо (Ducati) - 208 т.
3. Маверик Винялес (Yamaha) - 196 т.
4. Дани Педроса (Honda) - 170 т.
5. Валентино Роси (Yamaha) - 168 т.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти