Победа дели Григор от рекордно класиране, първата ни ракета е все по-близо до Джокович

Победа дели Григор от рекордно класиране, първата ни ракета е все по-близо до Джокович

Първата ни ракета Григор Димитров е все по-близо до дебютно участие на Финалния турнир на ATP в Лондон през ноември. С победата си с 6:3, 7:6 (3) срещу Сам Куери в третия кръг на “Мастърс”-а в Шанхай тази сутрин Димитров за първи път в кариерата си се класира на 1/4-финалите в това състезание и събра 3455 точки във виртуалната класация за ATP Race. Финал в Шанхай ще гарантира на 100% на Григор участие на престижната надпревара в английската столица още след края на тази седмица.

Трябва да се отбележи, че днес Димитров записа победа срещу пряк конкурент за място в осмицата в Лондон, тъй като Куери е сред кандидатите за участие на Финалния турнир. Димитров все още не знае името на съперника си в следващата фаза, но е много вероятно да се изправи на 1/4-финалите отново срещу световния №1 Рафаел Надал. В Пекин миналата седмица 26-годишният хасковлия претърпя девето поражение от испанския левичар, срещу когото има само една победа в кариерата си до момента. Надал играе по-късно днес с италианеца Фабио Фонини, който в интерес на истината неведнъж е създавал проблеми на 31-годишния испанец.

Григор срази Куери в Шанхай@@@

За Финалния турнир на ATP към днешна дата са се класирали официално трима души - Рафаел Надал, Роджър Федерер и Александър Зверев. Димитров е пети в класацията, но би могъл да изпревари след края на турнира четвъртия Тийм, който вече отпадна от турнира в китайския град.

В същото време, Димитров отново се върна на рекордното в кариерата си осмо място в ранглистата на ATP, все още само във виртуалната й версия, но хасковлията няма как да бъде изпреварен от друг тенисист. Нещо повече, към момента Димитров (3590 точки) вече е само на 175 точки зад седмия в класацията Новак Джокович и при успех на 1/4-финалите ще събере 3770 точки и ще измести сърбина, за когото сезонът отдавна приключи. Ако това стане факт, Григор ще регистрира и ново рекордно постижение в кариерата си.

Григор срази Куери в Шанхай@@@

Григор има теоретичен шанс дори за 4-ото място в световната ранглиста след края на турнира при изпълнението на определени условия. За целта Димитров трябва да спечели турнира (ще събере 4410 точки, ако го стори), а Марин Чилич да запише най-много още една победа до края на надпреварата. Преди минути от състезанието отпадна световният №4 Александър Зверев, който е с 4400 точки към момента. Поставеният под №3 Зверев отстъпи с 6:3, 6:7 (5), 4:6 пред поставения под №16 аржентинец Хуан Мартин Дел Потро.

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти