Героят на MotoGP Зарко спечели полпозишън в Япония, а Роси допусна груба грешка

Героят на MotoGP Зарко спечели полпозишън в Япония, а Роси допусна груба грешка

Сателитният пилот на Yamaha Йоан Зарко спечели полпозишън за утрешната Гран При на Япония, а почти всички фенове на пистата го аплодираха, след като си спечели уважението им, бутайки мотора си в продължение на метри на "Мизано" преди месец. Валентино Роси пък допусна груба грешка с избора си на гуми и излезе на "Мотеги" със сликове, тъй като пистата не бе толкова мокра, колкото в сутрешните сесии. След първата си обиколка обаче той изоставаше с 19 секунди спрямо конкурентите си, което бе показателно за избора му. Съотборникът му Маверик Винялес също нямаше късмет и изобщо не успя да премине към квалификацията, отреждаща полпозишън. Така утре той ще стартира от крайно незадоволителната за претендент за титлата 14-а позиция.

В първите етапи на 15-минутната сесия Марк Маркес с Honda излезе начело и остана там за по-голямата част от квалификацията. Четири минути преди да бъде развят карирания флаг пък Довициозо заемаше едва деветата позиция, успя да напредне до четвъртата, но отново бе запратен на девето място. Маркес пък смени гумите си по средата на сесията със... сликове, на които заложи в началото и Роси, и това не му даде възможност за атака в края.

Зарко излезе начело минута преди финала и записа най-доброто време за състезателния уикенд в Япония досега. На втората позиция утре ще стартира още един сателитен пилот – Данило Петручи с Ducati, а на трета – Марк Маркес, който надали е много недоволен, имайки предвид позициите на основните си конкуренти за титлата Довициозо и Винялес.

И двамата пилоти на КТМ влязоха в топ 10 на квалификацията – съответно на седма и осма позиция, което е най-доброто им постижение от началото на сезона. След неправилното си решение за гумите Валентино пък ще стартира 12-и зад дуото на Suzuki, които този уикенд изпробват нови аеродинамични елементи – Алекс Ринс и Андреа Яноне.

Единственият инцидент бе в първата квалификация, а замесен, но без контузия се оказа Карел Ейбрахам.

Състезанието за ГП на Япония в неделя ще стартира в 08:00 часа българско време.

Топ 5 в генералното класиране на MotoGP 4 кръга преди края на сезона:

1. Марк Маркес (Honda) - 224 т.
2. Андреа Довициозо (Ducati) - 208 т.
3. Маверик Винялес (Yamaha) - 196 т.
4. Дани Педроса (Honda) - 170 т.
5. Валентино Роси (Yamaha) - 168 т.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти