Извадиха от снукъра бивш световен шампион заради залози

Извадиха от снукъра бивш световен шампион заради залози

Световната професионална билярд и снукър асоциация наложи поредното наказание на топ играч за залози, но този път то се оказа наистина строго и сериозно и влиза в сила веднага. Световният шампион за 2015 г. Стюърт Бингам е отстранен от световния тур между 28 октомври 2017 г. до 26 януари 2018 г., а допълнителни три месеца и един ден могат да му бъдат наложени, ако до 31 октомври догодина продължава с нарушаването на правилника.

Причината за наказанието е тривиална - залози на снукър мачове.

Разликата с Джо Пери, например, е, че Бингам не е признал на изслушването пред Дисциплинарната комисия за целия мащаб на залозите си, както и, че е залагал на мачове със свое участие. Именно последният факт води до сериозността на санкцията, но не помага и това, че Бингам е признал за малка част от залозите си, а всъщност се е оказало, че в продължение на седем години той е правил прогнози в букмейкърски къщи с няколко акаунта, включително мениджърът му е залагал от негово име на негови двубои между 2003 и 2015 година, като именно за тях Бингам отрича.
Общо за въпросния период от 12 години той е заложил 35 771 паунда, между 2009 и 2010 сумата е 424.44 паунда, а между 2012 и 2013 - само 20. От 2003 до 2015-а той е залагал на 36 мача, в които е участвал - поради тази причина неговото наказание влиза в сила веднага, докато Джо Пери и Курт Мафлин съдействаха напълно на Дисциплинарната комисия, не бяха залагали на свои срещи и съответно санкциите им бяха за три месеца, и то след “Крусибъл”, когато няма особено много ранкинг турнири в календара. Любопитно е, че на някои от мачовете със свое участие Бингам е залагал на себе си да направи най-високия брейк в срещата, което може да се спекулира, че е нещо като застраховка, ако не излезе първоначалният му такъв за победа.
В резултат на лишаването от състезателни права до края на януари Бингам ще пропусне някои от най-силните и престижни турнири в календара за сезона - Международния шампионат, “Шампион на шампионите”, Шанхай Мастърс, Откритото първенство на Северна Ирландия, Откритото първенство на Шотландия, “Мастърс” и Шампионска лига.
Последвайте каналите ни в:

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти