Тервел Пулев: Мъжеството се проявява в загубата!

Тервел Пулев: Мъжеството се проявява в загубата!

През Новата 2018 година решихме да ви направим свидетели на един по-различен спаринг – днес сме на ринга и започваме годината и моята първа тренировка по бокс не с друг, а със самия Тервел Пулев.

Докато изясняваме разликите между ляв прав и кроше ще поговорим за бокса като спорт, философия и призвание.
Тервел Пулев не показа милост срещу Редко в Берлин@@@

– Здравей Тервел! Щастливи сме, че именно с теб е първата ни среща за 2018-та година! Като спортист и човек – какво е боксът през твоите очи?

– Здравей! Боксът ми даде шанс да разберат хората за мен, да се реализирам и да изпълня това, за което съм мечтал, а именно да спечеля медал от Олимпиада.

- Може ли да говорим за бокса като “система”, която помага за изграждането на емоционално по-здрави хора, освен физически?

– Разбира се, преди всичко различните видове спорт каляват характера и изграждат устойчива психика. А както добре знаем, духът и тялото са едно цяло и са взаимно свързани. Това се отнася и за бокса.

Съществува едно противоречие относно минималната възраст, от която едно дете може да започне тренировки по бокс. Какво е твоето отношение по този въпрос?

– Доста често ми задават този въпрос родители и хора, които искат дадено детенце да прекрачи прага на боксовата зала. Всичко зависи от самото дете – важно е то да има малко по-трайна концентрация, за да може да изпълнява упражненията зададени от треньора. Но около 8-9 годишна възраст малчуганът може да започне тренировки по бокс.

– В обществото е наложено мислене, че боксът “учи на бой”. На какво учи всъщност боксът?

– Всъщност боксът е вид бойно изкуство и има правила. А дори в средновековието е бил достъпен главно за хора със синя кръв. Не е коректно понятието „бой“, което се употребява често. От нас самите зависи дали ще си позволим да разберем на какво може да ни научи този спорт.

Ще ни научи на мъжество, на самодисциплина, на воля, на уважение, на характер и на още куп физически и чисто човешки качества.

Много често в разговори с наши гости коментираме въпроса за проблемите сред съвременното общество. Един от тях е агресията. Друг, също така основен, е заседналият начин на живот и липсата на спорт. Има ли зависимост между липсата на активен спортен режим и агресивните прояви?

 – Често ме канят на събития с подобна тематика. Смятам, че всичко е свързано, а и е доказано, че ако инвестираме дадена сума в спорт, то след време, повече от половината сума ще се възвърне чрез спестени пари за здравеопазване. Определено пряка превенция срещу агресията може да бъде спортът.

Скоро ще навъриш 35 г. Какво научи до момента от живота?

– До момента научих, че няма невъзнаграден труд! Това ми дава сили и да не се пестя, когато искам да свърша нещо!

– Кой е най-тежкият ти спаринг?

– Най- тежкият ми спаринг беше срещу Денис Лебедев (Русия), с когото направихме две седмици спаринги. Тогава дори от щабът му изпратиха останалите спаринг партньори и останах само аз.

А най-сладката победа?

– Първото голямо първенство, на което показах кой съм такъв, какъвто ме познават хората. От този миг моят живот се промени тотално – Москва 2010 г.

– На старта на 2018-та, в буквалния смисъл, сме. Какво да очакваме от Тервел Пулев през предстоящата година?

– Надявам се да не спирам да се изкачвам в ранглистата и така да стигна до мач за титла. Също може да очаквате от Тервел Пулев да стане Магистър по Право в СУ.

Още една „титла“, поздравления! Да се върнем отново към спорта – онаследява ли се страстта към бокса?

-Ако има кой да те въведе в бокса, за да ти бъде представен адекватно…

Като баща на двама сина – очакваш ли Калоян и Аспарух да се занимават професионално с бокс след време?

– За Калоян изобщо не го очаквам, защото не го влече. Но Аспарух има смел характер и няма да ме изненада ако пробва след време да се боксира.

Кок е най-големият съперник на човека?

– Това е самият той, човекът в огледалото.

Ляв или десен ъперкът?

Зависи от ситуацията, но определено левият ъперкът обича черния дроб!

За какво си мисли Тервел Пулев в последната секунда преди да се качи на ринга?

– Мисля си за детайли около тактическия план построен от треньора, мисля как да го изпълня и целта да бъде постигната.

Това, което ти пожелавам е много бъдещи успехи! В този ред на мисли какво за теб е победата?

– Победата за всеки е свързана с изобилие от внимание, признание и пари. Но в живота и в спорта има и победа, има и загуба. По- интересният въпрос е с какво е свързана загубата, защото мъжеството се проявява именно в загубата!

 

 

smediaroom.com

Последвайте каналите ни в:

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти