Шефът на ДЮШ на Лудогорец: Показахме, че школата се развива

Шефът на ДЮШ на Лудогорец: Показахме, че школата се развива

Директорът на Академията на Лудогорец Яков Папарков говори за изминалата годината и есенния полусезон. Според Папарков школата на клуба е най-прогресиращата у нас, а експериментът да се хвърлят 19 -годишни юноши от Академията в битките с мъжете от Втора професионална лига им помага да израстват във всички компоненти на играта.

Г-н Папарков, каква е Вашата равносметка за работата на Академията на Лудогорец през изминалата година?

- Първата половина на 2017 година постигнахме отлични резултати, защото от шест състезателни групи, в три нашият отбор стана шампион, в една взе сребърните медали, а в останалите две - бронзовите. За есенния полусезон пред нас стоят реални шансове за 2-3 титли, за които сме в играта. За жалост в междинните възрастови групи U18 и U16 отпаднахме от турнира за купата на БФС. Последните 2 години с U 17 ставаме шампиони, тоест сме се представяли отлично с наборите 1999 и 2000, докато сега, с набор 2001, имаме малко отстъпление.

Остана ли горчилка от отпадането от Младежката Шампионска лига и как видяхте съперника Железничар (Сараево) в сравнение с момчетата на Лудогорец?

- Естествено, че остана горчилка. Най-малко заради това, че загубихме в последната секунда на продължението. Още повече, че нашият отбор определено бе по-добър от този съперник, а видяхме, че той се класира за шестнайсетинафиналите. След нас те елиминираха и Локомотив (Загреб), а после жребият отреди да играят с Атлетико (Мадрид), като мачът е единствен и ще се играе в Сараево. Знаете, че повечето от тези момчета се състезават, както в първенството на Втора професионална лига, така и в Елитната юношеска група до 19 години.

Сгъстеният вътрешен цикъл не ни позволи да се подготвим по най-добрия начин и да се справим с този отбор, който бе абсолютно преодолим. След тези срещи обаче заключението ми е, че в Академията на Лудогорец по нищо не отстъпваме на отборите, за които се смята, че са от нашата черга. Примерно тези от Хърватска, Румъния, Сърбия, Словения, Македония, Босна и Херцеговина. Напротив, смея да кажа, че можем да ги изпреварим и ще ги изпреварим с работа. Друг е въпрос да се прави съпоставка между нас и тимовете от най-развитите във футболно отношение държави.

Ясно е, че и на клубно, и на национално ниво, има в какво да ги догонваме. Явно, когато има международни участия, както в случая в Младежката Шампионска лига, натовареността във вътрешните първенства е проблем.
Лудогорец - Ботошани 2:0@@@

Как може да бъде решен той?

- Членувам в Комисията на директорите на школите, заедно с ръководителите на най-развитите академии в страната. На едно от заседанията, по мое предложение, обсъдихме и бе прието занапред мачовете от Младежката Шампионска лига да влизат в календара на Футболната централа, за да може програмата за вътрешните първенства да бъде съобразена с тях. Така че, който и от българските отбори да е следващият участник в Младежката Шампионска лига, ще спечели от тази промяна.

- Видно е, че Б отбора е витрината на Академията. Бих определил решението с юноши да се изправиш срещу мъже като смел експеримент. Получава ли се, както очаквахте?

- Знаете, че след края на миналия сезон ние освободихме всички играчи, наети дотогава с професионални договори за играят за втория отбор. След това направихме тим само от наши юноши. Лудогорец е единственият клуб, който поддържа втори отбор във Втора професионална група, при това съставен изцяло от собствени юноши. Това е нещо уникално за България, което показва, че Академията работи добре и вече дава първите си плодове. Тези момчета ще са достатъчно добре школувани и подготвени, за да направят кариера в професионалния футбол у нас, а и в чужбина. Те ще имат този шанс заради възможността, дадена им от втория отбор на клуба да играят 1-2 години в мъжкия, професионален футбол. Иначе решението наистина може да се определи като смело. След края на полусезона обаче съм изключително удовлетворен от него. Благодарен съм на собствениците братя Домусчиеви и на цялото ръководство, че ни подкрепиха тогава. Вече нямам съмнения, че постъпихме правилно. Наистина имаше колебания до 5-6 кръг, което е съвсем нормално, след което тези млади момчета навлязоха сериозно в професионалния футбол. Впечатляващо е, че те успяха да победят водачите в класирането, където има много опитни футболисти. Сега ни чака трудна пролет, но всички сме амбицирани да затвърдим доброто представяне.

Виждате ли израстване и в кои компоненти?

- Има израстване във всяко едно отношение. Най-вече в тяхната психологическа устойчивост, но също така физически и чисто тактически. Битките във Втора професионална лига са доста сериозни. Хубавото е, че това израстване го отчитат доста специалисти във футболна България. Ние в клуба сме удовлетворени и щастливи от това.

Това ли е начинът да се премине трудния преход от юношеския към мъжкия футбол?

- Категорично да. Доказателство е класирането на Европейското първенство в Грузия на младите национали от набор 98. То се случи благодарение на това, че ние и ЦСКА-София имахме отбори във Втора професионална лига, а Славия налагаше някои от юношите в първия отбор. Даването на шанс на младите таланти до голяма степен допринесе за този успех и без съмнение няма друг път напред. Във втория отбор играят много от момчетата, състезаващи се и Елитната юношеска група до 19 години, ще получат ли и останалите шанс за изява в професионалния футбол?

- Специално за този набор ние сме взели решение той вече изцяло да бъде на разположение на Ради Здравков в „Б“ отбора. Това обаче не означава, че ще се откажем от първото място, просто ще продължим борбата за него без наборът, който има право да играе, като ще заложим на момчетата, родени през 2000-ата година, които реално са една година по-малки от играчите на съперниците ни. Повтарям, това не означава, че бягаме от титлите, а, че, съобразявайки се и с препоръките на испанските ни методисти, се стремим повече да изграждаме футболисти, а не толкова отбори. Взели сме специални мерки за развитие на най-големите таланти. За тях са разработени индивидуални програми, като целта е да вдигнат още повече нивото си, както физически, така и спортно-технически.

Aко направите съпоставка с другите водещи школи в страната, какви са предимствата на Академията на Лудогорец и има ли компоненти, в които отстъпвате на другите клубове?

- Със сигурност не отстъпваме по нищо. Даже нашата е най-бързо прогресиращата, имайки предвид краткото време, с което разполагахме за работа като структуриране на школата. Вече имаме старши и помощник треньор за всяка възрастова формация, треньори на вратарите, доктор и физиотерапевт. От година и половина имаме методисти от Испания, назначен психолог и възпитател. Бих добавил, че всеки един двубой и дори някои от тактическите тренировки се заснемат, а после се гледат и се правят задълбочени разбори и анализи. За децата са осигурени прекрасни условия, за които родителите не заплащат и стотинка. Знаете какво представлява новата ни база, която бе открита тази пролет. Със сигурност има какво да се подобрява, но и сега разполагаме с всичко необходимо за развиване на младите таланти. Не на последно място Разград е спокойно място, в което мислиш само за футбол, защото ги няма дразнителите и изкушенията на големия град. Сега успехът при нас вече зависи само от човешкия фактор, тъй като нищо не ни липсва. Да завършим с очакванията Ви за пролетния полусезон? - Очаквам още по-голямо израстване на момчетата от Академията. Особено у тези, които са на една крачка от първия отбор.

Димитър Димитров - Херо взе на подготовка някои от нашите най-големи таланти – Светослав Ковачев, Даниел Наумов и Доминик Янков. Той ги познава отлично, защото не пропуска мач. Ивайло Климентов не успя да замине заради операция, която му направихме по време на почивката, за да е готов за прполетния полусезон. Мога да отбележа, че Херо гледа с внимание момчетата от Б отбора, като човек, готов да заложи на някои от тях. Искам да добавя още, че с удовлетворение отчитаме как интересът към школата сред нашите привърженици става все по-сериозен, а мачовете привличат все повече публика. Благодаря на феновете за подкрепата. Вярвам, че напролет те ще продължат да се увеличават и ще подкрепят нашите деца още по-всеотдайно. Ние ще им се отплатим с хубава игра и много голове, защото това е философията на Лудогорец – да залага на красив, атрактивен и резултатен футбол, който радва естетите.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти