Гледай на живо

Лудогорец взе солидна преднина и обезсмисли реванша с Хебър - на живо от Разград след 4:0

Сър Джеки Стюарт: Момичетата от Ф1 не са виновни, че няма жени пилоти

Сър Джеки Стюарт: Момичетата от Ф1 не са виновни, че няма жени пилоти

Трикратният световен шампион във Формула 1 сър Джеки Стюарт е на мнение, че момичетата от стартовата решетка не са виновни за липсата на жени пилоти. Подобно твърдение се появи покрай решението на новите собственици да премахнат красивите модели от спорта, защото участието им било проява на сексизъм. Някои критици твърдят, че "използването" на манекенки в такава роля отблъсква жените състезатели от спорта.

В историята на Формула 1 има едва 5 дами, които са записвали участие в състезания. В последните години единствената жена пилот в този спорт е Сузи Волф, която беше тест драйвър на Уилямс.

78-годишният Сър Джеки заяви: "Твърдението, че момичетата от стартовата решетка отблъскват жените пилоти, е налудничава. Ако някой отбор успее да открие жена, която да покори Формула 1, със сигурност ще я привлече".

Англичанинът добави, че това би бил голям успех, защото Формула 1 много ще се радва на женско участие. Според него, ако участва жена пилот, зрителите със сигурност ще се увеличат. "От комерсиална гледна точка състезателките ще имат голям успех, защото ще привлекат и рекламодатели от модни и козметични марки".

Джеки Стюарт, обаче, няма обяснение защо момичетата не посещават картинг пистите. "Това е нещо, което правят момчетата. Дали става дума за Люис Хамилтън, Фернандо Алонсо или Себастиан Фетел – тези момчета са неотлъчно на картинг пистата още от ранна детска възраст. Момичетата не правят това и досега просто не е имало жена пилот с големи успехи. Да не забравяме, че от стотиците хиляди картинг състезатели по света има само 20 пилоти, които си пробиват път до Формула 1".

Трикратният световен шампион сподели, че сегашното поколение момичета на стартовата решетка съвсем не са провокативни. Според него те са много добре представени, стилно облечени, не са полуголи в бикини или бански костюми.

"Заради случая с Харви Уайнстийн, който много повлия на Америка, Формула 1 взима предпазни мерки. Разни феминистки организации може да смятат, че за жените е експлоатация да стоят там и да държат табели с номерата на пилотите и колите. Обаче това си е работа, която някой трябва да свърши. Сега сигурно ще сложат мъже…"

Повече информация за Формула 1 можете да прочетете на сайта formula1.sportal.bg

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти