Ман Сити се подиграва със съперниците и в Шампионската лига (видео + галерия)

Ман Сити се подиграва със съперниците и в Шампионската лига (видео + галерия)

Брилятното представяне на Манчестър Сити от началото на сезона продължи с разгромен успех в Шампионската лига. В първи мач от осминафиналите на турнира отборът на Джосеп Гуардиола разби Базел с 4:0 като гост и вече може да мисли за следващата фаза. Два гола на Илкай Гюндоган и по един на Бернардо Силва и Серхио Агуеро онагледиха разликата в класите в полза на "гражданите".

"Гражданите" вкараха три попадения за 9 минути преди почивката и решиха всичко в своя полза. Базел игра открито и заслужаваше да стигне поне до почетно попадение, но нападателите пропуснаха всички положения пред вратата на Едерсон.

Базел - Манчестър Сити@@@
Младият Димитри Оберлин водеше атаката на домакините, а по крилата се разчиташе на пробивите и центриранията на Мохамед Елионуси и Валентин Щокер. Серей Дие и Фабиан Фрай бяха двамата вътрешни халфове. Защитата бе от петима, което е напълно обяснимо решение на старши треньора Рафаел Вики предвид огромната офанзивна мощ на съперника.

Михаел Ланг и Блас Риверос бяха двамата флангови футболисти на домакините, а на вратата бе чехът Томаш Вацлик.

Гуардиола заложи в предни позиции на Рахим Стърлинг, Серхио Агуеро и Бернардо Силва. Тримата в средата на терена бяха Кевин де Бройне, Фернардиньо и Илкай Гюндоган. Като централна двойка защитници си партнираха капитанът Венсан Компани и Николас Отаменди. За Компани това бе първа поява в турнира от реванша от полуфиналите срещу Реал Мадрид през 2016 година. 

На пейката останаха Джон Стоунс и новото попълнение Аймерик Лапорт, както и Давид Силва и възстановеният от контузия Льорой Сане.

Началото беше много динамично, с постоянни атаки и към двете врати. Оберлин пропусна отличен шанс да открие в полза на Базел, след като се измъкна от защитата на гостите и чукна топката покрай Едерсон, но без да я насочи във вратата. В тези минути си личеше, че синхронът между Компани и Отаменди се е позагубил, но домакините не се възползваха.

В 14-ата минута Сити стигна до корнер, след който Де Бройне центрира и Гюндоган засече топката във вратата на Базел. Германският национал се оказа непокрит на близката глава и реализира един от малкото си голове с глава.

Базел - Манчестър Сити 0:4@@@

В следващата атака Щокер пропусна да изравни, а наказанието не закъсня. Пробив на Стърлинг показа нагледно слабостите в защитата на Базел и топката попадна в Бернардо Силва, който с техничен удар преодоля Вацлик и до голяма степен уби интригата в двубоя.

В 23-ата минута "гражданите" забиха и трето попадение. То беше дело на Агуеро, който овладя топката прд наказателното поле и нито за миг не се поколеба да стреля в долния десен ъгъл на вратата. Голът беше общо 14-и за аржентинеца от началото на календарната година, а футболистите на Пеп Гуардиола вече се забавляваха на терена.

Базел - Манчестър Сити 0:4@@@

Домакините не играеха никак лошо и дори при този резултат не спряха да атакуват. Те създадоха няколко добри положения пред вратата на Едерсон, но така и не съумяха да се разпишат. Де Бройне и Гюндоган пък можеха да направят резултата кошмарен за швейцарците още до почивката.

Втората част започна с нови атаки и удари на Де Бройне и Елионуси. Крехкият ентусиазъм на домакините беше попарен в 53-ата минута, когато Гюндоган вкара втория си гол в мача. Халфът получи пас от Агуеро, технично се освободи и с много прецизен изстрел матира Вацлик.

Базел - Манчестър Сити 0:4@@@

"Гражданите" постепенно намалиха оборотите, а Базел пропиля още една възможност за почетно попадение. Оберлин не можа да засече центрирането на Щокер и публиката на "Санкт Якоб Парк" не получи възможност да се зарадва. В 68-ата минута Елионуси шутира, но право в ръцете на Едерсон.

Базел и Манчестър Сити никога преди не се бяха срещали в евротурнирите. Мениджърът на английския тим Джосеп Гуардиола обаче бе побеждавал домакините с 5:0 на "Санкт Якоб Парк" през 2008 година, когато беше начело на Барселона. Това е и единственият друг случай, в който Базел е получавал три гола преди почивката у дома в Шампионската лига.

Последните минути не бяха особено вълнуващи, с изключение сдърпването между няколко футболисти след жълтия картон на Серей Дие от Базел. Домакините се умориха, а гостите нямаха намерение на всяка цена да търсят още голове.

Реваншът на "Етихад Стейдиъм" ще е на 7-и март и отсега е ясно, че той ще е напълно протоколен.

БАЗЕЛ - МАНЧЕСТЪР СИТИ 0:4 (0:3)
0:1

И. Гюндоган (14)


0:2

Б. Силва (18)

0:3

С. Агуеро (23)

0:4

И. Гюндоган (53)

МИНУТА ПО МИНУТА
СТАТИСТИКА ОТ МАЧА
ФОТОГАЛЕРИЯ
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти