Свиндал е най-възрастният олимпийски шампион в ските

Свиндал е най-възрастният олимпийски шампион в ските

Невероятният норвежец Аксел Лунд Свиндал направи история на Зимните игри в ПьонгЧанг 2018 и спечели първия златен олимпийски медал за страната си в спускането. Той е първият скиор с титли от световни първенства (2007 и 2013) и олимпиади (2018) в най-скоростната дисциплина, а също така се присъедини към Шетил Андре Аамод и стана вторият норвежец с повече от еднa олимпийскa корона - той има злато от Супер-Г от Ванкувър 2010, както и сребро в спускането и бронз в гигантския слалом от същия форум.

На 35-годишна възраст Свиндал стана най-възрастният олимпийски шампион в алпийските ски, а Шетил Янсруд грабна сребърния медал и се погрижи Норвегия да стане първата страна от 1988 година насам с “двоен успех” в спускането. Също така златен медал в спускането бе едниствената титла, липсваща в колекцията на норвежките алпийски ски до момента.

“Изключително щастлив съм, имам много победи в Световната купа и знам какво е чувството, но сега е по-различно. Това е от нещата, към които постоянно се стремиш и които, когато ги постигнеш, не можеш да повярваш, че са станали реалност най-после. Хубаво е, че съм най-възрастният олимпийски шампион, но напрежението е голямо, може би ще осъзная значението му по-късно, защото при пресичане на финалната права си съсредоточен само върху това дали си изпреварил всички останали”, коментира Свиндал.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички