Владимир Зографски: Можех да се представя още по-добре

Владимир Зографски: Можех да се представя още по-добре

Владимир Зографски сподели, че е доволен като цяло от представянето си на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг, но подчерта, че е могъл да покаже много повече. Българинът направи источеско класиране на малката шанца, завършвайки на 14-о място, но вчера остана 35-и на голямата.

Влади, знам, че подготовката ти е била повече предвидена за голямата шанца, но във вашия спорт сякаш твърде много шанс трябва да имаш в конкретния момент и в конкретното състезание, за да се получат нещата. Така ли е?
- Да, като цяло е така. Реално погледнато, готвехме се повече за голямата шанца. Доста по-уверен и доста по-добър съм на големите шанци. Очаквах да направя по-добро класиране именно на голямата шанца. Но не успях да оправдая очакванията.

Кажи ни малко повече за опита, който направи в първия си скок във финала?
- Отскочих по-рано, отколкото трябваше. След това се завъртях във въздуха, едната ска остана по-ниско от другата и загубих изключително много метри. Нямаше как да го компенсирам.

След двама човека след теб атмосферните условия бяха съвсем различни и опитите напълно се промениха.
- Да, тук, в Корея, е изключително ветровито. Всички виждаме как се променя вятърът. Всички очаквахме може би малко по-добро време, но...

На малката шанца беше със сигурност най-доброто ти представяне на голямо състезание в твоята кариера. Ако трябва да направиш своето обобщение за тези Зимни олимпийски игри, какво ще е то?
- Донякъде изпълних целта си. Моята цел беше да попадна сред първите 20 и ако мога да подобря българския рекорд. Определено можех много повече, но просто така се стекоха нещата, че не успях да го покажа.

Усещам леко разочарование.
- Да, направих доста добър пробен скок, на който използвах дори тренировъчен гащеризон. Очаквах доста повече в състезателния скок, след като имах същата засилка, същата скорост.

Това, което треньорът ти сподели преди два дни, когато имахме възможност да разговаряме с него, е, че ти си страхотно подготвен физически, разбира се, и невероятно талантлив. Там, където обаче трябва да работите, е самата фаза на летежа.
- Специално на голямата шанца имах доста проблеми със ските, при което загубих малко от увереността си. Но това е - няма какво да направя.

Има ли момент на прегаряне?
- Не бих казал. Бях доста спокоен и на двете шанци при всеки един от скокове. На моменти се допускат грешки. Както казах и преди - доста съм непостоянен в последно време. Мога да направя изключителен опит и в същото време да скоча доста по-слабо.

Това 14-о място на Олимпийски игри ще ти даде ли повече увереност за следващия сезон?
- Може би. Но все пак трябва да поработя доста върху постоянството.

Твоят треньор също ни сподели, че неговият договор с федерацията изтича в края на този година. Смятате ли да продължите да работите заедно, или е твърде рано да се говори за такива неща?
- Сезонът продължава. Мисля, че е твърде рано, има още какво да покажем, така че за това нещо ще говорим едва когато сезонът си замине.

Какви цели си поставяш до края на сезона?
- Да ставам все по-постоянен. Това е най-голямата цел.

Валерия Видева, БНТ


Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти