Ювентус пречупи смелата и наивна Аталанта, дръпна с 4 точки на върха

Ювентус пречупи смелата и наивна Аталанта, дръпна с 4 точки на върха

Хегемонът Ювентус спечели отложения от 25 февруари мач с Аталанта с 2:0 и дръпна с 4 точки на Наполи на върха в класирането в Серия “А” след изиграването на 28 кръга.

Гонсало Игуаин откри резултата в 29-ата минута след страхотен рейд и асистенция на Дъглас Коща. За аржентинеца това е 15-и гол в Серия “А”, като той има и 4 асистенции и се намира на шесто място при голмайсторите в Калчото. Също така той е намирал целта с шест от последните си седем удара в очертанията на вратата в мач за шампионата.

Блес Матюиди покачи резултата на 2:0 в 80-ата минута след асистенция на Игуаин. “Старата госпожа” е отбелязала най-много голове през второто полувреме в първенството - 36, като вече е номер 1 и през първото с 23, а и е допуснала най-малко през първата част - само 6. Аталанта заигра с четирима нападатели в даден момент от второто полувреме, но червеният картон на Джанлука Манчини в 79-ата минута съвсем елиминира интригата в Торино.

ВИЖТЕ КЛАСИРАНЕТО ПРИ ГОЛМАЙСТОРИТЕ В СЕРИЯ "А" ТУК!
Ювентус - Аталанта@@@

Ювентус има само една загуба в последните си 20 мача в Серия “А” (18 победи и 1 равенство), като са в серия от 12 успеха, а и не са допускали гол в 9 мача през 2018 година. Аталанта се представяше солидно като гост напоследък и нямаше поражение в предишните си седем визити, от които тимът бе спечелил пет. Бергамаските, също така, бяха вкарали във всеки един от тези двубои - общо 12 попадения, допускайки само четири. В Торино обаче тимът така и не можа да затрудни Джанлуиджи Буфон, а и офанзивните футболисти демонстрираха неточен мерник.

Аталанта няма победа в 27 поредни мача от Калчото с Юве (23 загуби), като последният им успех за Серия “А” е от 2001 година, а са загубили осем поредни посещения на “Ювентус Стейдиъм”.

От онзи въпросен снежен ден в Торино насам “Старата госпожа” се изкачи на върха в класирането, като заради двете поредни грешки на Наполи (2:4 от Рома и 0:0 с Интер) имаше точка аванс пред “партенопеите”, като вече са четири.

ВИЖТЕ КЛАСИРАНЕТО В СЕРИЯ "А" ТУК!

За домакините контузени са Федерико Бернардески, Хуан Куадрадо и Бенедикт Хьоведес, но Марио Манджукич се завърна сред титулярите, като с Дъглас Коща и Пауло Дибала подпомаха изнесения по-напред Гонсало Игуаин. Щефан Лихтщайнер пък застана отдясно на защитата, като схемата на игра ще бъде 4-2-3-1.

Когато този мач беше отложен, Аталанта щеше да излезе на терена без осем от титулярите си, но оттогава досега бергамаските отпаднаха и от Купата на Италия, и от Лига Европа. Сега почивка получиха само Леонардо Спинацола (той се появи в игра в 57-ата минута на мястото на Николас Хаас), а Матиа Калдара, който е собственост на Ювентус, не бе готов 100% за игра.

Срещата започна с по-добро владение на топката от страна на гостите, и то в половината на шампиона, но ранният удар от воле на Папу Гомес профуча над вратата, а останалите добри включвания в предни позиции на бергамаските завършваха с грешка във финалната си фаза. Юве чак след 15-ата минута реши да обстрелва съперника си, но мерникът на авангарда не бе особено точен. Киелини с пета технично прати топката над вратата, след като пробив отдясно на Лихтщайнер завърши с изчистване с глава на Толой в корнер. След изминаване на четвърт час игра обаче Аталанта имаше сериозни трудности с изнасянето на топката и няколко пъти атакуващият квартет на "бианконерите" отнемаше в близост до противниковото наказателно поле. В 20-ата минута Игуаин стреля за първи път отдясно, но щеше да прати топката в тъч.

Грешките при изнасянето на топката на гостите им донесоха по-големи главоболия в 29-ата минута, когато Дъглас Коща отне кълбото в близост до собственото наказателно поле, но с убийствен спринт се понесе към противниковото. Бразилецът летеше на скорост в предни позиции, след което подаде на Гонсало Игуаин пред пеналтерията. Хосе Паломино бе оголил зоната си и аржентинският стрелец на Юве имаше време спокойно да отработи топката и с прецизен диагонален шут отдясно да я прати неспасяемо в мрежата на Бериша - 1:0 за Ювентус.

Аталанта продължи да играе с изнесена защитна линия и да се задържа в половината на съперника, но по наивен начин се оставяше отворен за бързите контраатаки на "бианконерите". При поредната такава в 38-ата минута Игуаин отне топката и се забърза в предни позиции, като с прекрасен пас по земя изведе Дибала зад защитата на гостите. Десетката на "Старата госпожа" бе в засада, но съдията не вдигна флага си. Дибала обаче не можа да преодолее Бериша с удара си от десетина метра, като стражът заслужи поздравленията дори на нападателя за отличното си спасяване.

Така през първото полувреме Юве напълно надхитри противника си, предпочитайки да играе на контри и да експлоатира празните пространства пред наказателното поле на Аталанта, докато бергамаските пък не можаха дори да затруднят Буфон, нищо че прекараха повечето време в половината на съперника.

Ювентус - Аталанта@@@

Дибала още в първата минута на второто полувреме отправи опасен удар с левия крак от границата на пеналтерията, но не намери рамката. Аталанта отговори с най-доброто си положение в двубоя до този момент - Джанлука Манчини необезпокоявано стреля с глава след центриране от корнер фронтално срещу вратата, но сантиметри го разделиха от целта. В 54-ата минута Игуаин се отличи и с невероятна намеса в защита, след като с глава пред голлинията изби топката след фалцов изстрел от фаул на Иличич.

Любопитен ход направи Алегри в 62-ата минута, когато извади Манджукич и на негово място пусна Алекс Сандро, който трябваше да застане пред Квадво Асамоа и да бъде с изцяло офанзивни функции на терена. В 64-ата минута пък Игуаин отново с подаване по земя почти от центъра изведе прекрасно в коридор Коща, който нахлу на скорост в наказателното поле, но шутът му по диагонала отдясно закачи страничната греда и излезе в аут. 180 секунди по-късно Юве пропусна двоен шанс за втори гол, като първо Дибала изскочи на стрелкова позиция в наказателното поле, но ударът му бе блокиран, а след това той подаде на границата на пеналтерията за Пянич, който пък прати кълбото малко над напречната греда.

Джан Пиеро Гасперини направи изключително офанзивни смени в 65-ата и 70-ата минута - той заигра на практика с четирима нападатели, като включи в игра Андреас Корнелиус и Андреа Петаня, а на терена от самото начало бяха Иличич и Папу Гомес. Сметките му обаче тотално се объркаха в 79-ата минута, когато Манчини получи втори жълт картон за нарушение пред наказателното поле срещу понеслия се в рейд Киелини!

От фаула не стана нищо съществено, но Аталанта не можа да изнесе и отново бе хваната с конфузно големи пространства в собствената половина. Топката стигна до Игуаин на границата на наказателното поле и той имаше време да прецени с кого да комбинира - той подаде на абсолютно непокрития Матюиди, който бе прецизен за 2:0.

Това бе и последното значимо събитие в двубоя, спечелен от Ювентус, с което "бианконерите" дръпнаха с 4 точки на Наполи.

Състав на Ювентус

: Джанлуиджи Буфон; Щефан Лихтщайнер, Меди Бенатиа, Джорджо Киелини, Квадво Асамоа; Миралем Пянич, Блес Матюиди; Дъглас Коща, Пауло Дибала, Марио Манджукич; Гонсало Игуаин

Състав на Аталанта

: Етрит Бериша; Хосе Луис Паломино, Джанлука Манчини, Рафаел Толои; Робин Госенс, Николас Хаас, Мартен де Роон, Ханс Хатебоер; Браян Кристанте; Алехандро Гомес, Йосип Иличич

МИНУТА ПО МИНУТА ТУК!
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички