Пилотът, причинил катастрофата на шуменско рали, се оказа издирван престъпник

Пилотът, причинил катастрофата на шуменско рали, се оказа издирван престъпник

Пилотът, който се вряза в публиката на шуменското автомобилно рали "Мемориал Валерий Великов" на 15 април, се оказа издирвано от пет години лице с влязла в сила присъда. От Апелативна прокуратура Варна съобщават, че вчера следобед Николай Георгиев се е предал на властите.

Присъдата му е наложена заради документна измама в особено големи размери. На 23 и 24 септември 1999 година чрез използване на фалшиви документи варненецът е успял да изтегли сумата от 79 500 щатски долара. Наказателното производство срещу него е спирано и възобновявано неколкократно, като санкцията му влиза официално в сила едва през 2013 година.

Георгиев е бил обявен и за международно издирване в страните-членки на Европейския съюз, засичан от властите в Мадрид и Лондон.

С истинските си имена той открил банкова сметка в Лондон на 1 октомври 2007 г. и извършил три парични превода към своя сметка в България. Издирваният превел на 23 октомври 2007 г. 5450 британски лири, на 23 ноември същата година – 5400 лири, а на 26 ноември 2007 г. – 7000 британски лири. Тъй като нямал трудов договор, нито видими източници на доходи, банката наложила запор на сумата. От 9 юли 2013 г. започнал да тече давностният срок за привеждане в изпълнение на присъдата на Георгиев.

На 7 август 2013 г. той бил обявен за издирване за изпълнение на ефективното наказание от 3 години лишаване от свобода. Окръжната прокуратура във Варна издава втора европейска заповед за арест на 17 октомври 2014 г. Издирваният от съдебните власти в България излиза на светло едва преди няколко дни, след инцидента на ралито в Шумен.

Районната прокуратура в Шумен е образувала досъдебно производство срещу Николай Георгиев за за причиняване на средна телесна повреда на повече от едно лице.

Снимка: btvnovinite.bg

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти