Вдъхновяващ Зверев не издържа битката с Краля на клея и историята

Вдъхновяващ Зверев не издържа битката с Краля на клея и историята
Носителят на 16 титли от “Големия шлем” Рафаел Надал за осми път в кариерата си спечели тенис турнира от сериите “Мастърс” в Рим, след като подчини във вълнуваща и зрелищна битка 21-годишната изгряваща звезда от Германия Александър Зверев с 6:1, 1:6, 6:3 за два часа и шест минути игра.
Първият сет премина изцяло под диктовката на Надал, който допусна пробив в първия гейм, но след това спечели останалите шест поредни, а пък Зверев взе само 11 точки в цялата част. Германецът изчисти играта си във втория сет, а и бе подпомогнат от проблемите от първи сервис на Матадора, който бе толкова обезличен, че дори бе изправен пред угрозата да получи “геврек”.
Все пак, той се погрижи да не се стигне до такова унижение, като за последно през 2007 година в Хамбург Роджър Федерер взе сет на нула на клей срещу Краля. Именно през 2007-ма от Федерер бе и едва от само двете загуби на Надал на клей на “Мастърс”, след като е повел със сет (другата е от Новак Джокович). Зверев бе много близо до това да стане третият с такова фамозно постижение, но половинчасовата пауза за дъжд при 3:2 в негова полза в третия сет наруши ритъма му.
Надал бе преобразен и бързо заличи изоставането си с пробив, след което направи и още един брейк, увеличавайки неимоверно класата на изпълненията си. Логичното стана факт малко по-късно от втория мачбол, който осигури безпрецедентна 32-ра титла от сериите “Мастърс” за Надал, детронирал шампиона от миналата година. Рафа прекрати серията от 13 победи през 2018-а на Зверев, който може да бъде единствено горд с представянето си.
За Матадора това е 22-ри спечелен двубой този сезон, както и втора “Мастърс” титла след Единадесетата в Мадрид. В исторически план Надал вече има 357 победи в мачове от най-високата категория на АТР - две повече от Роджър Федерер. С триумфа си във Вечния град Рафа се завърна на първо място в световната ранглиста, като той и Зверев ще бъдат поставени под номер 1 и 2 на предстоящия “Ролан Гарос”.

ПЪРВИ СЕТ

В първия сервис-гейм на Надал се стигна до 0-30, след като Матадора първо направи грешка от бекхенд, а след това Зверев спечели с елегантна къса топка първото продлъжително разиграване в мача. Форхенд по правата на германеца хвана неподготвен Надал и така веднага се стигна до три точки за пробив, след като Краля на клея към момента губеше надлъгването по бекхенд. С два поредни форхенда с огромна дълбочина и воле на мрежата Надал съкрати пасива си до 30-40, но отново Зверев се оказа по-солиден от бекхенд и си заслужи пробива след грешка от тази страна на Рафа!
Зверев продължи да търси "обратния удар" на съперника, но от ретур Надал бе изключително солиден и бързо стигна на свой ред до три брейк бола, след като с много повече дълбочина използваше бекхенда си. Германецът пък не успя след това да го затрудни с къса топка и Матадора върна пробива моментално, и то на нула - 1:1.

Надал проведе съвсем различен сервис-гейм след това, спечелен убедително, като в двата случая, когато вкара първото си подаване, ретурът на Зверев не се получаваше. Нова сбъркана къса топка пък също не помогна на младия германец.

Надал поведе с 15-30, след като двамата си размениха по едно разиграване, завършено с воле на мрежата, а в третата точка испанецът смени темпото с повдигане на топката, което доведе до бекхенд в аут на Зверев. Двойна грешка на германеца го вкара в беда, но той успя да спаси единия брейк бол чрез форхенда си. Зверев опита на свой ред да успокои темпото на следващото разиграване, но просто заложи топката на форхенда на Надал, който го наказа с уинър за 3:1.
Матадора за първи път в двубоя успя да реализира минаващ бекхенд-уинър покрай излезлия напред Зверев, чиято тактика този път не сработи. Германецът за малко успя да изтласка съперника зад основната линия, но отново пресили форхенд и изостана с 40-15. Надал практически нямаше отново първи сервис в този гейм, но размяна на мрежата доведе до нова грешка на Зверев и авансът на Матадора стана огромен.

Зверев поведе с 40-0 в сервис-гейма си, но Надал отново го изтормози с великолепен ретур на линията за 40-15. Матадора направи изумително изпълнение на мрежата след поредната къса на Зверев, която не му донесе никакви позитиви, защото не можа отново да задмине великия испанец. Краля на клея стигна до дюс с минаващ удар от форхенд по правата, превърнал се в лесен уинър, защото апроучът на германеца бе слаб. Непредизвикана грешка от форхенд на Зверев осъществи обрат в гейма, а с лека помощ от мрежата Надал заби форхенд-уинър и направи трети пробив за 5:1.
Зверев не спираше да е агресивен, въпреки безнадеждното си положение, но с две бързи грешки от форхенд се стигна до 30-0, като в този момент Надал бе спечелил 25 от 35-те точки в мача. С успешно излизане на мрежата Надал приключи сета в своя полза по безапелационен начин - 6:1 за 33 минути!
 
ВТОРИ СЕТ
Зверев отново не можа да бъде постоянен, като първо се понрави с четвъртия си уинър в мача - форхенд по обратния диагонал от основната линия, но след това направи грешка за 30-30. Германецът не се отказа да пробва къси топки и в два случая успя да спечели разиграване по този начин, като след това бекхенд воле на мрежата му осигури гейма.

Зверев се окуражи от две грешки на Надал, които му донесоха два брейк бола, тъй като Матадора продължаваше да не вкарва първия си сервис. Сбъркано елементарно воле на мрежата лиши германеца от първия шанс, но след това той два пъти хвана линията и принуди Рафа да прати бекхенда си в мрежата - 0:2!

Зверев набързо поведе с 40-0, тъй като отново предизвика две грешки от ракетата на Надал, а първият му сервис работеше в негова полза. Бекхенд-ретур в аут на испанеца донесе по-сериозно предимство на 21-годишния шампион, за когото бе особено позитивен фактът, че не се срина психически след елементарната грешка на мрежата в предишния гейм. Още на този етап от сега Зверев бе спечелил 1 точка повече от 11-те през цялата първа част.

Германецът продължи да впечатлява с чудесните си дълбоки бекхенди - един от тях се превърна в уинър за 15-30, а след продължителна размяна и грешка на Рафа се стигна до две точки за пробив. Нова непредизвикана грешка от форхенд по опразнената права "спаси" Надал в първия случай, а във втория торпедо от форхенд на Матадора му заслужи дюс. Първият сервис на испанеца му осигури по-добра позиция за спечелването на следващата точка (пак след аут на Зверев), но пък Надал първи сбърка при поредната размяна на бекхенди за ново 40-40. Успешна къса на мрежата от Зверев му осигури нова възможност за пробив и той се възползва по изключителен начин - бекхенд-уинър по правата за 0:4.

Атакуващ бекхенд на Рафа го изведе до 15-30, като Зверев не разчиташе особено на първия си сервис в този гейм, но кик-сервисът му често създаваше неприятности на Надал. Форхенд-уинър по обратния диагонал обърна резултата до 40-30 и впоследствие узакони петия си гейм.

Надал все пак опази честта си и спечели един гейм, а Зверев спечели следващия без проблеми, за да си осигури трети сет - 6:1 за 39 минути.

ТРЕТИ СЕТ

Надал с два поредни слаби форхенда помогна на противника си да стигне до шанс за ранен пробив, а първият му сервис отново не влизаше. Той бе в беда на мрежата в следващото разиграване, но с чудесен рефлекс направи печелившо воле за дюс. Матадора прати топката в аут от основната линия и отново осигури брейк бол, но с контрапие от негова страна пак се стигна до 40-40. Мрежата наклони везните в полза на германеца в следващия момент и му помогна да направи печеливш минаващ форхенд за третия си шанс за пробив, който бе стигнат с елегантна къса топка.

Мрежата в следващия гейм попречи на Зверев да поведе с 40-15, но той не изневери на агресивното си поведение и с два форхенд-уинъра изпълни най-важната си задача към този момент да затвърди пробива - 0:2!
Зверев подразни Надал с оплаквания между сервисите му в предния гейм, а после и с по-продължителна пауза за смяна на ракетата. Две невърнати подавания и чудесен бекхенд-уинър по правата след добре изградена атака осигуриха на Матадора предимство от 40-0, а нов ретур в мрежата доведе до 1:2.
Мрежата отново помогна на Зверев за 30-0, а когато не можа да използва дълбочината на корта, бе наказан с минаващ бекхенд по диагонала. Добрият му сервис обаче го избави от неприятности и той поведе с 3:1 сравнително безпроблемно.

При 15-0 след форхенд по правата в аут на германеца съдията на стола прекрати временно играта, поради започналия по-силен дъжд. Паузата бе малко над 10 минути, а Рафа започна с двойна грешка.
Матадора все пак се пребори с разсейването и взе подаването си, като Зверев бе по-пасивинят от двамата на корта в този момент. Веднага след като го спечели, обаче, двамата отново бяха подканени да се приберат за поне 15-минутна пауза, тъй като отново заваля по-сериозно.
Преди подновяването на играта статистиката показа, че има пълно равенство в спечелените точки от основната линия - 30:30.
Зверев загуби предимството си при 15-15, след като бе излязъл на мрежата, защото Надал го изненада с бекхенд и провокира изпълнение в аут. Рафа направи два несполучливи ретура и изостана с 40-30, но после с великолепен бекхенд на линията си заслужи по-добра позиция, като завърши точката с бекхенд по диагонала. Форхенд в мрежата на Зверев малко пред основната линия осигури точка за пробив на Надал, който принуди съперника си да сбърка с два дълбоки бекхенда - пробив за 3:3!
Зверев опита да не губи от агресивността си, но не бе толкова ефективен в защита и прати три пъти топката в аут, след като бе притиснат "до стената" от Рафа, който не спираше възхода си и единствено сбърка форхенд по обратния диагонал, но това не се оказа фатално - 4:3.

Надал тъкмо бе променил темпото на първото разиграване на следващия гейм със слайс, когато направи непредизвикана грешка от бекхенд от основната линия. Той обаче стигна до 15-15, когато изненада опонента си с бекхенд по диагонала, а Зверев опита къса, но не преодоля мрежата. Следващата размяна бе изключително вълнуваща и на високо ниво, като германецът не издържа и прати в аут топката от форхенд за 15-30. След това обаче Зверев намери линията в ключов момент и принуди Рафа да сбърка от бекхенд, печелейки сравнително дълго разиграване от основната линия. Страхотен апроуч и форхенд-смач от мрежата осигуриха точка за пробив на Краля на клея, която бе материализирана след страхотна тенис лекция - 5:3.
Без излишен разход на енергия с форхенд-уинър по обратния диагонал Надал стигна до двоен мачбол, като се възползва от втория с прекрасно воле от бекхенд до мрежата - 6:3 за общо 2 часа и 6 минути игра.

Пътят на Надал до финала:
2 кръг - Дамир Джумхур 6:1, 6:0
3 кръг - Денис Шаповалов 6:4, 6:1
1/4-финали - Фабио Фонини 4:6, 6:1, 6:2
1/2-финали - Новак Джокович 7:6(4), 6:3

Пътят на Зверев до финала:
2 кръг - Матео Беретини 7:5, 6:2

3 кръг - Кайл Едмънд 7:5, 7:6(11)
1/4-финали - Давид Гофен 6:4, 3:6, 6:3
1/2-финали - Марин Чилич 7:6(13), 7:5
Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти