Зенит набира скорост, само единият българин игра за Арсенал

Зенит набира скорост, само единият българин игра за Арсенал

Зенит победи с минималното 1:0 Арсенал (Тула) и с пълен актив от 6 точки оглави временното класиране в руската Премиер лига преди столчното дерби между шампиона Локомотив и Спартак. Олег Шатов отбеляза единствения гол в 61-ата минута от пряк свободен удар. Питерци имаха и още няколко чисти положения, които пропуснаха, а Арсенал много рядко стигаше в близост до вратата на Андрей Луньов.

Михаил Александров не беше в групата на Арсенал. Георги Костадинов пък влезе през второто полувреме на мястото на Кантемир Берхамов и се запомни с един хубав рейд по дясното крило.
Зенит изигра силно първо полувреме, въпреки че не отбеляза гол. Положенията пред вратата на Михаил Левашов не бяха малко, но вратарят на Арсенал се прояви с няколко отлични намеси. Най-дейни бяха Дзюба, Далер Кузяев и Елмир Набиулин. Роберт Мак също създаде доста проблеми на защитата на "артилеристите".

В отсъствието на контузените Юрий Жирков, Александър Кокорин и Емануел Мамана съставът на Зенит нямаше почти нищо общо с този от миналия сезон под ръководството на Роберто Манчини. Сергей Семак отново остави на пейката аржентинската колония в лицето на Друиси, Ригони и Краневитер, а сред титулярите попадна само Леандро Паредес.
Гостите, водени от Олег Кононов, разчитаха на наситена средна линия и дълги пасове към бързия Еванс Кангва.

Дзюба пропусна да даде летящ старт на питерци още във 2-ата минута, когато от удобна позиция шутира в аут. Домакините атакуваха разнообразно и на висока скорост, а дълбоката им преса максимално затрудняваше футболистите на Арсенал. Въпреки тоталното си надмощие, тимът на Семак не намираше път към вратата на Левашов. Комбинациите по фланговете създаваха предпоставки за опасни центрирания, но винаги се намираше бранител в червено, който изчистваше.
В 36-ата минута Левашов плонжира и спаси силен удар на Мак. Топката остана в игра, Шатов я върна в наказателното поле и отново Мак стреля, но Левашов бе на точното място. Домакините обсадиха вратата на Арсенал до края на полувремето, но гол не падна.

След почивката Дзюба продължи да тероризира защитниците на "артилеристите". Руският национал отиваше по фланговете и освобождаваше пространства за съотборниците си. При едно такова действие на тарана шатов се озова на добра позиция в наказателното поле, но прехвърлящият му удар не попадна във вратата. 
В 61-ата минута иначе блестящият Левашов допусна единствената си грешка в мача. Той, както и всички бранители на Арсенал, очакваха центриране на Шатов към Дзюба, но топката бе насочена директно в далечния ъгъл на вратата и Зенит поведе.

Набиулин и резервите Емилиано Ригони и Себастиан Дриуси пропуснаха да решат всичко в полза на питерци. Необяснимо бе неумението на Дриуси да насочи топката във вратата от 2-3 метра, при положение, че Левашов бе паднал. Стражът обаче предугади къде ще стреля аржентинеца и захлупи кълбото на самата голлиния. 

Последната интересна ситуация беше силен шут от фаул на Паредес, преминал покрай гредата.

Над 47 000 зрители изгледаха мача на "Санкт Петербург Арена" и си тръгнаха доволни от победата и видимо по-добрата игра на отбора в сравнение с целия минал сезон.

МИНУТА ПО МИНУТА
СТАТИСТИКА ОТ МАЧА
КЛАСИРАНЕ
ГОЛМАЙСТОРИ
ПРОГРАМА
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти